The Work of Byron Katie /  Lucrarea de Byron Katie

 Pune-ţi gândirea sub semnul întrebării și schimbă lumea

Cele o mie de nume ale bucuriei

Cine ai fi tu, fără povestea ta?

Cine ai fi tu, fără povestea ta?

Iubeşte ceea ce este

Evenimente

5–14 martie 2019
Şcoala pentru Lucrare
Ojai, California

12–21 iulie 2019
Şcoala pentru Lucrare
Bad Neuenahr, Germania

Vezi Evenimente pentru detalii

Downloaduri

 


 
PE ACEASTĂ PAGINĂ:
Ce este Lucrarea?
Cum să faci Lucrarea
Întrebări frecvente

Resurse

Ce este Lucrarea?

Lucrarea (The Work) este un simplu, totuşi puternic proces de investigare care te învaţă să îţi identifici şi să investighezi gândurile care cauzează toată suferinţa din lume. Este o cale de a înţelege ce te răneşte, şi să-ţi rezolvi problemele cu claritate.

Persoane care fac Lucrarea sub formă de practică constantă spun că obţin rezultate ce le schimbă viaţa.

  • Scăderea depresiei: Găseşte rezoluţie, sau chiar fericire, în situaţii care erau cândva fără soluţie.
  • Stres scăzut: Învaţă cum să trăieşti cu mai puţină anxietate sau frică.
  • Relaţii îmbunătățite: Experimentează o conexiune mai puternică şi intimitate cu partenerul, părinţii, copiii tăi şi cu tine însuţi.
  • Furie redusă: Înţelege ce te face furios şi revoltat, şi devin-o mai puţin reactiv, mai rar şi cu mai puţină intensitate.
  • Claritate mentală crescută: Trăieşte si munceşte mai inteligent şi eficient, cu integritate.
  • Mai multă energie: Experimentează o nouă senzaţie de vitalitate continuă şi de stare de bine.
  • Mai multă pace: Descoperă cum să devii “un iubitor a ceea ce este”.

Începutul paginii

Cum să faci Lucrarea

Cea mai simplă cale de a face Lucrarea este prezentată mai jos:

1

Judecă-ţi aproapele

De mii de ani am fost învăţaţi să nu judecăm, dar totuși o facem tot timpul, cum ar trebui să se comporte prietenii noștri, de cine ar trebui să le pese copiilor noştri, ce ar trebui să simtă părinţii noştri, să facă, sau să spună. Prin Lucrarea, decât să suprimăm aceste judecăţi, le folosim ca puncte de început pentru realizarea de sine. Lăsând mintea care judecă să aibă propria viaţă pe hârtie, descoperim prin oglinda celor din jurul nostru ceea ce nu am realizat încă despre noi.

Completează un chestionar Judecă-ţi aproapele. Poţi descărca unul aici.


2

Cele patru întrebări

Investighează fiecare enunţ din chestionarul Judecă-ţi aproapele folosind cele patru întrebări şi întoarcerea de mai jos. Lucrarea este meditaţie. Este despre conştientizare, nu despre a încerca să-ţi schimbi gândurile. Pune întrebările, după aceea acordă-ţi timpul necesar, pătrunde în interior, şi aşteaptă ca răspunsurile mai adânci să iasă la suprafaţă. Descarcă Ghidul de facilitare pentru subîntrebările ajutătoare.

În forma de bază, Lucrarea înseamnă patru întrebări şi o întoarcere. De exemplu, primul gând pe care l-ai putea investiga pe chestionarul de mai sus este “Paul nu mă ascultă”. Găseşte pe cineva din viaţa ta despre care ai avut gândul acesta, şi hai să facem Lucrarea. “[Nume] nu mă ascultă”:

Este adevărat?

Poţi fi absolut sigur că este adevărat?

Cum reacţionezi, ce se întâmplă când crezi acest gând?

Cine ai fi fără gând?

După aceea, întoarce-l (conceptul pe care îl investighezi) şi nu uita să găseşti trei exemple autentice, specifice pentru fiecare întoarcere.


3

Întoarce-l

După ce ţi-ai investigat gândul cu cele patru întrebări, eşti pregătit să-l întorci (conceptul pe care îl investighezi).

Fiecare întoarcere este o oportunitate să experimentezi opusul afirmaţiei tale originale şi să observi ce ai în comun cu persoana pe care o judeci.

O afirmaţie poate fi întoarsă către opus, către celălalt şi către tine (şi câteodată către „gândirea mea”, când se poate aplica). Găseşte cel puţin trei exemple autentice, specifice în viaţa ta unde fiecare întoarcere este adevărată.

De exemplu „Paul nu mă înţelege”, se poate întoarce „Paul mă înţelege”. Altă întoarcere este „Eu nu-l înţeleg pe Paul”. A treia este „Eu nu mă înţeleg pe mine”.

Fii creativ cu întoarcerile. Ele sunt revelaţii, arătându-ţi aspecte nevăzute până atunci despre tine, reflectându-se înapoi prin alţii. O dată ce ai găsit o întoarcere, pătrunde în interior şi lasă-te să simţi întoarcerea. Găseşte cel puţin trei exemple autentice, specifice unde întoarcerea este adevărată în viaţa ta.

De îndată ce am început să-mi trăiesc întoarcerile, am observat că eram tot ceea ce te consideram pe tine. Nu erai decât proiecţia mea. Acum, în loc să încerc să schimb lumea din jur (asta nu a funcţionat, dar doar pentru 43 de ani), pot să pun gândurile pe hârtie, să le investighez, să le întorc şi să descopăr că sunt exact ceea ce credeam că tu eşti. În momentul în care te văd pe tine egoist, eu sunt egoistă (spunându-mi cum ar trebui să fii tu). În momentul în care te văd pe tine ca fiind nepoliticos, eu sunt nepoliticoasă. Dacă cred că tu ar trebui să încetezi să mai porţi un război, eu port un război cu tine în mintea mea.

Întoarcerile sunt reţeta ta spre fericire. Foloseşte leacul pe care l-ai prescris altora. Lumea aşteaptă ca doar o persoană să-l folosească. Tu eşti acea persoană.

Exemple de întoarceri

Iată câteva exemple de întoarceri:

„El ar trebui să mă înţeleagă” se întoarce:
- El nu ar trebui să mă înţeleagă. (Asta este realitatea.)
- Eu ar trebui să-l înţeleg pe el.
- Eu ar trebui să mă înţeleg pe mine.

„Am nevoie ca el să fie bun cu mine” se întoarce:
- Nu am nevoie ca el să fie bun cu mine.
- Am nevoie ca eu să fiu bună cu el. (Pot să fac eu asta?)
- Am nevoie ca eu să fiu bună cu mine.

„Nu este iubitor cu mine” se întoarce:
- Este iubitor cu mine. (Cât poate el de mult.)
- Eu nu sunt iubitoare cu el. (Pot să găsesc asta?)
- Eu nu sunt iubitoare cu mine. (Când nu investighez.)

„Paul nu ar trebui să strige la mine” se întoarce:
- Paul ar trebui să strige la mine. (Evident: În realitate, strigă câteodată. Eu ascult?)
- Eu nu ar trebui să strig la Paul.
- Eu nu ar trebui să strig la mine. (În capul meu, derulez din nou şi din nou strigătele lui Paul? Cine este mai indulgent, Paul care a strigat o singură dată, sau eu care am derulat evenimentul de 100 de ori?)

Îmbrăţişând realitatea

După ce ai întors judecăţile din răspunsurile tale de la întrebarea numărul 1 până la 5, de pe chestionar (întrebând dacă ele sunt la fel de adevărate sau mai adevărate), întoarce si numărul 6 folosind „Sunt dispus să …” şi „Aştept cu plăcere să …”.

De exemplu, “Niciodată nu mai vreau să mă cert cu Paul” se întoarce “ Sunt dispus să mă cert cu Paul” şi “Aştept cu plăcere să mă cert cu Paul”. De ce ai aştepta cu plăcere aşa ceva?

Întrebarea numărul 6 este despre a îmbrăţişa în totalitate mintea şi viaţa, fără frică şi fiind deschis către realitate. Dacă mai experimentezi o ceartă cu Paul, bine. Dacă te doare, poţi să-ţi pui gândurile pe hârtie şi să le investighezi. Sentimentele neplăcute sunt doar un semn că suntem ataşaţi de ceva ce s-ar putea să nu fie adevărat pentru noi. Ne ajută să vedem că este timpul să facem Lucrarea.

Până nu vezi inamicul ca şi pe prieten, Lucrarea ta nu este terminată. Asta nu înseamnă că trebuie să-l inviţi la cină. Prietenia este o experienţă interioară. S-ar putea să nu-l mai vezi niciodată, s-ar putea chiar să divorţezi de el, dar în timp ce te gândeşti la el, simţi stres sau pace?

În experienţa mea, este nevoie doar de o persoană pentru a avea o relaţie de succes. Îmi place să spun că am mariajul perfect şi nu ştiu ce fel de mariaj are soţul meu (chiar dacă îmi spune că şi el este fericit).

Începutul paginii


Întrebări frecvente

Îmi este greu să scriu despre alţii. Ştiu că eu sunt problema. De ce nu pot scrie despre mine?
Dacă vrei să te cunoşti, scrie despre altcineva. Îndreaptă Lucrarea spre exterior la început, şi s-ar putea să observi că tot ce este în exteriorul tău este o reflectare directă a gândirii tale. Este doar despre tine. Mare majoritate dintre noi ne-am îndreptat criticile şi judecăţile către noi şi nu s-a rezolvat încă nimic. Când îl judeci pe altul, investighează şi întoarce conceptul pe care îl investighezi. Aceasta este calea rapidă către înţelegere şi realizarea de sine.

Este foarte dificil să te judeci pe tine. Mulţi dintre noi suntem foarte implicaţi în identificările noastre; ideile noastre despre noi: cum ar trebui să arătăm, cum ar trebui să ne simţim, ce ar trebui sau nu ar trebui să facem; sunt atât de puternice încât s-ar putea să nu fim capabili să răspundem sincer întrebărilor şi întoarcerilor. Dacă eşti nou în Lucrare şi simţi că trebuie să te judeci pe tine, te rog sună linia Fă Lucrarea şi cere-i unui facilitator experimentat să te ajute cu chestionarul tău.

Trebuie să scriu? Nu pot să-mi spun întrebările şi întoarcerile în gând, când am o problemă?
Treaba minţii este să aibă dreptate şi se poate justifica mai repede ca viteza luminii. Opreşte partea gândirii tale care este sursa fricii, mâniei, tristeţii sau resentimentelor tale, prin trecerea minţii pe hârtie. O dată ce mintea este oprită pe hârtie, este mult mai uşor să investighezi. La un moment dat, Lucrarea începe să te deznoade automat, fără să mai fie nevoie să scrii.

Dacă nu am o problemă cu oamenii? Pot scrie despre lucruri, ca trupul meu?
Da. Fă Lucrarea pe orice subiect care este stresant. De îndată ce devii familiarizat cu cele patru întrebări şi întoarcerile, poţi alege subiecte ca de exemplu: corpul tău, boală, carieră, chiar Dumnezeu. După aceea foloseşte termenul „gândirea mea” în locul subiectului, atunci când faci întoarcerea.

Exemplu: „Corpul meu ar trebui să fie puternic, sănătos şi flexibil” devine „Gândirea mea ar trebui să fie puternică, sănătoasă şi flexibilă.”

Nu este asta ceea ce vrei cu adevărat, o minte echilibrată şi sănătoasă? A fost vreodată un corp bolnav o problemă, sau este gândirea ta despre corp cea care cauzează problema? Investighează. Lasă-l pe medicul tău să aibă grijă de corpul tău, în timp ce tu ai grijă de gândirea ta. Am un prieten care nu-şi poate mişca corpul şi iubeşte viaţa. Libertatea nu necesită un corp sănătos. Eliberează-ţi mintea.

Te-am auzit zicând că eşti o iubitoare a realităţii. Ce zici despre război, viol şi toate lucrurile groaznice din lume? Le condamni?
Chiar opusul. Am observat că dacă cred că acestea nu ar trebui să existe în timp ce există, sufăr. Pot să opresc războiul din mine? Pot să încetez să mă molestez şi să-i molestez pe ceilalţi cu gândurile şi acţiunile mele abuzive? Altfel continui prin mine, chiar lucrul care vreau să înceteze în lume. Încep prin a-mi opri propria suferinţă, propriul război. Aceasta este o muncă de-o viaţă.

Deci ceea ce spui este că ar trebui să accept realitatea aşa cum este şi să nu mă cert cu ea. Aşa este?
Lucrarea nu spune ceea ce ar trebui cineva să facă sau să nu facă. Doar întrebăm: Care este efectul când te cerţi cu realitatea? Cum te simţi când faci asta? Aceasta Lucrare explorează cauza şi efectul ataşării de gândurile dureroase şi în această investigare ne găsim libertatea. Doar să zicem că nu ar trebui să ne certăm cu realitatea, reprezintă doar adăugarea altei poveşti, altei filozofii sau altei religii. Nu a funcţionat niciodată.

Nu cred în Dumnezeu. Pot beneficia de Lucrare?
Da. Ateu, agnostic, creştin, evreu, musulman, budist, hindus, păgân; cu toţii avem un lucru în comun: Vrem fericire şi pace. Dacă te-ai săturat de suferinţă, te invit să faci Lucrarea.

Există o metodă să merg mai profund cu Lucrarea?
Spun de multe ori, dacă chiar vrei să fii liber, serveşte Lucrarea la micul dejun. Serveşte-o la prânz. Serveşte-o la cina. Cu cât investighezi mai mult, cu atât mai mult te deznoadă ea pe tine. Unii preferă să facă Lucrarea într-un program organizat, aşa că ofer Şcoala pentru Lucrare, o călătorie intensă şi care-ţi va schimba viaţa prin propria ta minte, cu un sistem de suport extraordinar după terminarea şcolii.

Şcoala este aventura extremă interioară. Spre deosebire de orice altă şcoală, aceasta nu este despre învăţare – este pentru dezvăţare. O să petreci nouă zile renunţând la poveştile bazate pe frică, de care inocent, te-ai agăţat toată viaţa. Programul Şcolii este un proces viu, care evoluează şi se schimbă în funcţie de nevoile participanţilor şi pe baza experienţelor foştilor studenţi. Fiecare exerciţiu este îndrumat direct de Katie şi este creat pentru a întâmpina nevoile participanţilor, nu există două Şcoli la fel. Iar după nouă zile cu Katie, nici tu nu vei fi. „O dată ce cele patru întrebări prin viaţă în tine”, spune Katie: „mintea ta devine clară, astfel lumea pe care o proiectezi devine clară. Asta este mai radical decât oricine şi-ar putea imagina”.

Înţeleg la nivel intelectual procesul de investigare, dar nu simt nici o schimbare când îl fac. Ce pierd din vedere?
Dacă răspunzi superficial întrebărilor, cu mintea care gândeşte, procesul te va face să te simţi deconectat. Încearcă să îţi pui întrebările şi să mergi mai adânc. S-ar putea să ai nevoie să pui de mai multe ori întrebarea pentru a sta concentrat, dar pe măsură ce practici asta, un răspuns va apărea încet. Când răspunsul vine din interiorul tău, realizările (şi schimbările) devin naturale.

Am folosit întoarcerile de fiecare dată când judec, dar nu se întâmplă nimic decât să mă facă confuz şi depresiv. Ce se întâmplă?
Dacă doar întorci gândurile, procesul rămâne strict intelectual şi nu are valoare. Invitaţia este să mergi dincolo de intelect. Întrebările sunt ca nişte sonde, care pătrund în minte, aducând înţelepciunea din adânc la suprafaţă. Pune întâi întrebările şi după aceea aşteaptă. O dată ce răspunsurile au ieşit, atunci fă întoarcerile. Mintea de suprafaţă şi mintea mai adâncă (eu o numesc inimă) se întâlnesc şi întoarcerile sunt ca nişte adevărate descoperiri.

Există întotdeauna o întoarcere? Dacă nu mă descurc să o găsesc?
Întoarce afirmaţia către un înţeles opus, către tine şi către celălalt. Câteodată o să găseşti mai multe întoarceri, câteodată mai puţine. Când ai de-a face cu un obiect, cum ar fi corpul fizic, întoarce-l către un înţeles opus şi mai întoarce către „gândurile mele” sau „gândirea mea”. De exemplu, „Corpul meu este nesănătos” poate fi întors „Gândirea mea este nesănătoasă”. Şi la fiecare întoarcere, găseşte exemple (cel puţin trei dacă este posibil) unde întoarcerile sunt la fel de adevărate sau mai adevărate.

Lucrarea nu funcţionează pentru mine. De ce?
În momentul în care încetezi să mai răspunzi cu adevărat întrebărilor şi încerci să aperi sau să justifici afirmaţia pe care o investighezi, Lucrarea nu mai funcţionează. În acel moment foloseşti metoda fără speranţă, pe care oamenii au folosit-o de la începuturile minţii umane. Când începi să aperi sau să justifici poziţia ta sau să intri într-o poveste, doar observă ceea ce faci şi întoarce-te din nou la investigare. Războiul minţii cu ea însăşi este calea cea veche. Dacă nu poţi opri războiul interior, nu poţi opri războiul din exterior. Bine ai venit la noua cale. Bine ai venit la pace.

Am încercat să caut in zona mea un terapeut care are filozofii asemănătoare cu Byron Katie. Cum pot localiza pe cineva?
Te rugăm să mergi pe thework.com/romana, apasă pe facilitatori şi caută un facilitator acreditat în apropierea ta. Unii facilitatori sunt terapeuţi, psihiatrii, psihologi şi alţi profesionişti în sănătate şi cu toţii sunt facilitatori excelenţi ai Lucrării, formaţi personal de Byron Katie. Aceşti profesionişti sunt disponibili prin telefon, email, Skype şi sesiuni private „unu la unu” de asemenea. Noi, la BKI îţi stăm la dispoziţie. În cazul în care păstrezi legătura cu unul dintre aceşti facilitatori, te rugăm trimite recomandările, plângerile sau experienţele tale la certification@thework.com. Libertatea, sănătate şi fericirea ta sunt treaba noastră.

Începutul paginii


Resurse

O listă de resurse legată de Lucrare este valabilă aici >>

Începutul paginii

 

   


Lucrarea în acţiune

Love Parade
Corpul

Mother and Son
Mama și fiul

Mother and Son
centrul medical


psiholog


sănătate

Certified Facilitators
Vezi toţi
facilitatorii certificaţi din jurul lumii
. >>

-------

„Un inovator spiritual pentru noul mileniu.”
Revista Time

-------

„Iubirea lui Katie arde ca laserul toate iluziile.”
Ziarul The Times Londra

-------

„Lucrarea de Byron Katie este o mare binecuvântare pentru planeta noastră. Cauza de bază a suferinţei este identificarea cu gândurile noastre, „poveştile” care ne trec continuu prin minte. Lucrarea acţionează ca o sabie ascuţită care taie acea iluzie şi îţi permite să-ţi cunoşti singur esenţa nemărginită a fiinţei tale. Bucurie, pace şi iubire se emană din ea, ele fiind starea ta naturală.”
Eckhart Tolle
autor, Puterea prezentului

-------

„Byron Katie este unul dintre marii şi inspiraţii învăţători ai timpurilor noastre. Mi-a fost de mare ajutor mie personal. Iubesc această femeie foarte înţeleaptă.”
Dr. Wayne W. Dyer
autor, Inspiraţie (Inspiration)

-------

Într-o scrisoare din Helsinki, Finlanda, J.V. scrie:

„…doi experţi în simptomele durerii de la universitatea Stanford consideră abordarea lui Byron Katie cea mai bună formă de terapie cognitivă. În noua şi revizuita ediţie numărul 5 a revistei “A Headache in the Pelvis” [O durere de cap în pelvis] (p. 326-330), care a apărut în mai 2008, profesorii de la universitatea Stanford, doctorul în psihologie David Wise si urologul Rodney Anderson, fac referire la RET a lui Albert Ellis şi terapia cognitivă introdusă de Aaron Beck, şi comentează: “Cea mai bună formă de terapie cognitivă, în opinia noastră, este oferită de Lucrarea de Byron Katie, care acţionează ca o dezarmare a gândirii catastrofice, ea putând fi practicată pe cont propriu. Aceasta este abordarea pe care noi o recomandăm.” După care descriu procesul, si adaugă: ”Descrierea procesului, făcută de noi, nu este deloc suficientă pentru a deveni priceput la Lucrare. Noi discutăm despre această metodă în clinica noastră de practică. Informaţii specifice despre această terapie cognitivă puteţi găsi pe siteul thework.com/romana şi în cărţile scrise de Byron Katie.”

-------

„Învăţăturile lui Byron Katie si viaţa de zi cu zi sunt pură înţelepciune. Lucrarea ei ne arată calea spre pace interioară, iar ea ne îndrumă acolo, fără frică, fără oprire şi cu cea mai mare generozitate. Rar am văzut pe cineva, învăţători spirituali incluzând, care să deţină atât de multă înţelepciune ca şi Katie, în îmbrăţişarea ei pasională a fiecărui moment.”
Roshi Bernie Glassman

-------

„Lucrarea lui Katie este o practică minunată şi transformativă pentru oricine interesat de evoluţia spirituală.”
Lama Surya Das
autor, Trezirea lui Buddha interior (Awakening the Buddha Within)

-------

„Doamne! De unde a apărut Byron Katie? Este minunată. Lucrarea ei este de un mare efect, simplă, un antidot direct pentru suferinţa inutilă pe care o creăm pentru noi. Ne cere să nu credem nimic, dar ne dă o metodă eficientă şi simplă prin care putem tăia încurcătura iluziei în care ne înfăşurăm.”
David Chadwick
autor, Zen aici şi acum. Învăţăturile lui Shunryu Suzuki

-------

„Să presupunem că ai găsi o cale simplă prin care să-ţi îmbrăţişezi viaţa cu bucurie, să nu te mai cerţi cu realitatea şi să fii liniştit în mijlocul haosului. Asta este ce «Iubeşte ceea ce este» îţi oferă. Este nici mai mult nici mai puţin decât un mod revoluţionar de a-ţi trăi viaţa. Întrebarea este: suntem suficient de curajoşi să îl acceptăm?”
Erica Jong

autor, Frica de zbor (Fear of Flying)

-------


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     

thework.com         Declaraţie de confidenţialitate
© 2018 Byron Katie International, Inc. Toate drepturile rezervate.