Ko biste bili bez vaše priče?

O Radu

Rad („The Work“) je jednostavan, a opet moćan proces samoispitivanja koji vas podučava kako da identifikujete i preispitate misli koje uzrokuju svu patnju u svijetu. To je način da razumijete ono što vas povređuje i da sa jasnoćom pristupite uzroku vaših problema.

Ljudi koji duže praktikuju Rad redovno prijavljuju:

 • Smanjenje depresije: Nađite rješenje, čak sreću, u situacijama koje su vas nekad iscrpljivale.
 • Smanjenje stresa: Naučite kako da živite sa manje brige ili straha.
 • Poboljšani odnosi: Iskusite dublju povezanost i intimnost sa vašim partnerom, roditeljima, djecom, prijateljima i sa samim sobom.
 • Smanjenje ljutnje: Razumite ono što vas ljuti i čini ogorčenim, i vaše negativne emocionalne reakcije će postati rjeđe i slabijeg intenziteta.
 • Povećanje bistrine uma: Živite i radite inteligentnije, efektivnije, sa integritetom.
 • Više energije: Iskusite novi osjećaj trajne vitalnost i blagostanja.
 • Više mira: Otkrijte kako da „zavolite ono što jeste“.

1

Osudi bližnjeg svog

Hiljade godina su nam govorili da ne osuđujemo – ali budimo realni, mi to radimo sve vrijeme.Istina je da mi svi imamo osude koje se vrte u našim glavama. Putem Rada konačno imamo dopuštenje da pustimo te osude da govore, ili čak vrište, na papiru. Možda otkrijemo da se čak i najneugodnije misli mogu susresti sa bezuslovnom ljubavlju.

Ispunite Osudi bližnjeg svoga – radni list.

2

Četiri pitanja

Istražite svaku od svojih izjava na Osudi bližnjega svog – radnom listu koristeći četiri pitanja i preokreteopisane ispod. Rad je meditacija. Tu se radi o otvaranju vašeg srca, a ne o pokušaju da promijenite misli. Postavite pitanja, a onda otiđite unutar sebe i čekajte da izrone dublji odgovori.

U svom osnovnom obliku, Rad se sastoji od četiri pitanja i preokreta. Na primjer, vaša izjava može biti, „[Ime] me ne sluša“. Nađite nekoga iz vašeg života za koga ste to pomislili. Onda uzmite tu izjavu i preispitajte je kroz četiri pitanja i preokretanje izjava.

 1. Da li je to istina? (Da ili ne. Ako je odgovor ne pređite na treće pitanje.)
 2. Možete li apsolutno znati da je to istina? (Da ili ne.)
 3. Kako reagujete, šta se dogodi, kada vjerujete u tu misao?
 4. Ko biste bili bez te misli?

Preokrenite ovu misao. Zatim pronađite bar tri konkretna, iskrena primjera koja pokazuju kako je svaka ova preokrenuta misao istinita za vas u ovoj situaciji.

3

Preokretanje misli

Nakon što ste istražili vašu izjavu pomoću četiri pitanja, spremni ste da preokrente koncept koji preispitujete.

Preokretanje izjave je prilika da osjetite suprotnost onoga u šta ste prethodno vjerovali.

Izjava može biti preokrenuta prema sebi, prema drugome, kao i u svoju suprotnost (i ponekad u odnosu na „moje razmišljanje“, ako je to prikladno). Pronađite bar tri konkretna, iskrena primjera koja pokazuju kako je svaka preokrenuta izjava istinita u vašem životu, a onda odvojite malo vremena da to duboko i osjetite.

Na primjer, „Pol me ne razumije“ se preokrene u „Ja ne razumijem samog/samu sebe“. Pronađite bar tri konkretna, iskrena primjera kada niste razumjeli sami sebe.

Drugi način da se ova izjava preokrene je „Ja ne razumijem Pola“. Opustite se, zatvorite oči i otvorenog uma posmatrajte slike i osjećaje koji vam pokazuju, jedan po jedan primjer, kada niste razumjeli Pola. Radite to polako i detaljno.

Treći preokret je „Pol me razumije“. Umirite se i posmatrajte kako vam vaš um otkriva primjere koji ukazuju da je ova izjava istinita. Ti primjeri bi mogli izgledati ovako:

a. On razumije da me uvijek ljutnja prođe.

b. On me je razumio prošle sedmice i nasmijao se kad sam mu ispričala šalu.

c. On me je razumio juče kada sam mu rekla da mi zaista treba da izađem sa prijateljicama. Čak je ostao kući da pazi djecu.

Kada sam počela da živim ove preokrenute izjave, primijetila sam da sam ja sve ono čime sam drugoga nazivala. Drugi je tek moja projekcija. Sada, umjesto da pokušavam da promijenim svijet oko sebe (ovo nije funkcionisalo, ali samo 43 godine), mogu da stavim svoje misli na papir, istražim ih, preokrenem ih i pronađem da sam upravo ja ono što sam mislila da si ti. Onda kada te označim kao sebičnog, ja sam sebična (jer odlučujem kakav bi ti trebalo da budeš). Kada te vidim kao neljubaznog, ja sam neljubazna. Ako vjerujem da bi ti trebalo da prestaneš da vodiš rat, ja vodim rat protiv tebe u svojoj glavi.
– Bajron Kejti

Preokretanje izjava je vaš recept za sreću. Primite savjete koje ste dijelili drugima. Svijet čeka na samo jednu osobu da ga živi. Vi ste ta osoba. 

Prihvatanje realnosti

Nakon što ste preokrenuli osude od 1. do 5. sa radnog lista (i pronašli bar tri primjera za svaku preokrenutu izjavu), preokrenite 6. izjavu koristeći ovaj šablon: „Voljna sam…“ i „Radujem se…“.

Na primjer, „Nikad više ne želim iskusiti svađu sa Polom“ se preokrene u „Voljna sam da iskusim svađu sa Polom“ i „Radujem se mogućnosti da iskusim svađu sa Polom“. Zašto bih se ja tome radovala?

Šesta izjava ima za cilj prihvatanje cijelog života bez straha, kako bismo uvijek bili otvoreni za realnost. Ako ponovo doživite svađu sa Polom, to je u redu. Ako vas povrijedi, uzmite novi radni list – Osudite bližnjeg svog i istražite misli koje niste dovoljno duboko preispitali. Neugodne emocije su jednostavno podsjetnici da smo vezani za nešto što možda nije istinito za nas. One nas obavještavaju da je vrijeme da identifikujemo stresne misli i uradimo Rad.

Dok ne budete mogli vidjeti vašeg neprijatelja kao prijatelja, vaš Rad nije obavljen do kraja. Ovo ne znači da ga morate pozvati na večeru. Prijateljstvo je unutrašnje iskustvo. Možda ga više nikada nećete vidjeti, možda ćete se razvesti od njega, ali kada pomislite na njega, da li osjećate neugodnost ili mir?

Prema mom iskustvu, potrebna je samo jedna osoba za uspješnu vezu. Često govorim kako imam savršen brak i kako zaista ne znam u kakvom se braku nalazi moj muž (iako mi kaže da je on takođe srećan).


Primjeri preokrenutih misli 

Još nekoliko primjera preokrenutih misli:

„On treba da me razumije“ se preokrene u:
– Ja treba da razumijem sebe.
– Ja treba da razumijem njega.
– On ne treba da me razumije.

„Potrebno je da bude ljubazan prema meni“ se preokrene u:
– Potrebno je da ja budem ljubazna prema sebi.
– Potrebno je da ja budem ljubazna prema njemu.
– Nije potrebno da bude ljubazan prema meni.

„On me ne voli“ se preokrene u:
– Ja ne volim sebe.
– Ja ne volim njega.
– On mene voli.

Pol ne treba da viče na mene se preokrene u:
– Ja ne treba da vičem na sebe.
– Ja ne treba da vičem na Pola.
– Pol treba da viče na mene.

Često postavljana pitanja

Teško mi je da pišem o drugima. Znam da je problem u meni. Zašto ne bih mogla pisati o sebi?
Ako želite da upoznate sebe, pišite o nekome drugom. Usmjerite se u početku na ono što je izvan vas, ali vi ćete možda uvidjeti da je sve izvana izravna refleksija vašeg razmišljanja. Sve se to tiče samo vas. Većina nas je godinama bila sklona samokritici i samoosudi, ali to nije riješilo ništa. Kada prosuđujete nekog drugog, preispitajte i preokrenete te sudove (te misli kojima se bavite). Ovo je brzi put ka razumijevanju i samospoznaji.

Vrlo teško je osuđivati samog sebe. Poneki od nas su uložili mnogo energije u naše identifikacije; naše ideje o onome ko smo mi – kako treba da izgledamo, da se osjećamo, šta treba ili ne treba da radimo – toliko su jake da možda nećemo moći da odgovorimo na četiri pitanja ili preokrenemo sudove o drugome iskreno. Ako ste tek počeli sa Radom i osjećate da morate da osuđujete sami sebe, molim vas pozovite Uradite Rad – telefonsku liniju za pomoć i tražite da vas iskusni facilitator provede kroz vaš radni list.

Da li moram sve zapisivati? Zar ne bih mogao samo postaviti pitanja i obrnuti izjave u glavi kada imam neki problem?
Um ima zadatak da bude u pravu i može da se opravda brzinom svjetlosti. Zaustavite dio misli koje su izvor vašeg straha, gnjeva, tuge ili ogorčenosti tako što ćete ih prenijeti na papir. Kada se um zaustavi na papiru, mnogo ga je lakše istražiti. Naposljetku, Rad počinje da vas oslobađa automatski i bez pisanja.

Šta ako nemam problem sa ljudima? Mogu li pisati o stvarima, poput moga tijela?
Da. Uradite Rad na bilo koju temu koja je stresna. Kada se upoznate sa četiri pitanja i preokretima, možete izabrati teme kao što su tijelo, bolest, karijera ili čak Bog. Tada jednostavno koristite termin „moje razmišljanje“ umjesto te teme kada radite preokrete.

Na primjer: „Moje tijelo treba biti jako, zdravo i fleksibilno“ postaje „Moje razmišljanje treba biti jako, zdravo i fleksibilno“.

Nije li to ono što stvarno želite – uravnotežen, zdrav um? Da li je bolesno tijelo ikad bilo problem ili je vaše razmišljanje o tijelu uzrokovalo probleme? Istražite. Pustite svog ljekara da se brine o vašem tijelu dok se vi brinete o svom razmišljanju. Imam nepokretnog prijatelja i on voli svoj život. Sloboda ne zahtijeva zdravo tijelo. Oslobodite svoj um.

Čula sam kako kažete da volite realnost. A šta je sa ratom i silovanjem i svim užasnim stvarima u svijetu? Da li vi to odobravate? 
Potpuno suprotno. Ja primjećujem da patim kada vjerujem da nešto što postoji, ne treba da postoji. Mogu li jednostavno zaustaviti rat u sebi? Mogu li prestati silovati sebe i druge svojim uvredljivim mislima i postupcima? Ako ne mogu, ja onda nastavljam u sebi baš ono što želim da okončam u svijetu. Ja krećem tako što zaustavljam svoju vlastitu patnju, svoj privatni rat. To je rad života.

Vi znači govorite da ja treba da prihvatim realnost onakvom kakva jeste i da se prestanem sukobljavati sa njom. Da li je to tačno?
Rad ne govori ništa o tome šta neko treba ili ne treba da čini. Mi prosto pitamo: Kakav je rezultat sukoba sa realnošću? Kakav je osjećaj? Rad ispituje uzrok i posljedicu naše vezanosti za bolne misli, i mi u tom ispitivanju pronalazimo slobodu. Tvrditi da mi jednostavno ne treba da se sukobljavamo sa realnošću je samo još jedna priča, filozofija ili religija. To nikad nije funkcionisalo.

Ja ne vjerujem u Boga. Može li mi ipak koristiti Rad?
Da. Ateisti, agnostici, hrišćani, Jevreji, muslimani, budisti, hindusi, pagani – svi imaju jednu zajedničku tačku: Mi želimo sreću i mir. Ako ste se umorili od patnje, pozivam vas na Rad.

Da li ima načina da idem dublje sa Radom?
Ja često kažem, da ako stvarno želite biti slobodni, doručkujte Rad. Ručajte Rad. Večerajte Rad. Što se više budete propitivali, više ćete se oslobađati. Neki više vole da rade Rad u sklopu organizovanog programa, zato ja nudim Školu za Rad, intenzivno i transformativno životno putovanje kroz vaš sopstveni um, sa brigom za vas i izvanrednim sistemom podrške i nakon Škole.

Mentalno razumijem proces samoispitivanja, ali ne osjećam nikakvu promjenu kada ga praktikujem. Šta tu nedostaje?
Ako na pitanja odgovarate površno sa ‘mislećim’ umom, onda vam takav način rada neće donijeti ispunjenje. Pokušajte da postavite pitanje i da odete dublje. Možda ćete pitanje morati postaviti nekoliko puta, ali dok to budete praktikovali, odgovor će polako nadoći. Kada odgovor dođe iz vas, spoznaje (i promjene) se prirodno dešavaju.

Koristim preokrete kad god o nečemu sudim, ali mi se čini da to nema nikakvog efekta, osim što me čini depresivnom i zbunjenom. Šta se dešava?
Prosto obrtanje misli u glavi čini proces intelektualnim i nema veliku vrijednost. Pozivam vas da odete iza intelekta. Pitanja su poput sondi koje zarone u um da bi donijele dublje znanje na površinu. Prvo postavite pitanje, a zatim čekajte. Tek kada se odgovori pojave, tada uradite preokretanje. Površinski um i dublji um (koji ja zovem srce) se sretnu i tada preokrenute izjave djeluju poput otrkića.

Da li uvijek postoji preokret? Šta ako imam poteškoća u njihovom pronalaženju?
Preokrenite izjave u njihovu suprotnost, prema sebi i prema drugome. Ponekad ćete naći više preokreta, ponekad manje. Kada radite sa predmetom, kao što je fizičko tijelo, preokrenite izjavu u njenu suprotnost kao i u ‘moje misli’ ili ‘moje razmišljanje’—na primjer, ‘Moje tijelo je nezdravo’ može biti obrnuto u ‘Moje razmišljanje je nezdravo’. Sa svim preokretima pronađite primjere (minimalno tri kada je to moguće) kada je preokrenuta izjava podjednako ili čak i više istinita nego originalna.

Rad mi ne pomaže. Zašto?
Kada prestanete iskreno odgovarati na pitanja i počnete se opravdavati i braniti izjave koje ispitujete, Rad prestaje djelovati. U tom trenutku koristite beznadežan metod koji su ljudi koristili od početaka ljudskog uma. Kada počnete da branite ili pravdate svoj stav ili se upetljate u priču, jednostavno primjetite da to radite, a onda se vratite ispitivanju. Rat uma sa samim sobom je stara navika. Ako ne možete zaustaviti unutrašnji rat, ne možete zaustaviti spoljašnji rat. Dobrodošli u novi način. Dobrodošli u mir.

Pokušavao sam naći terapeuta u mom mjestu koji radi poput Bajron Kejti. Kako mogu pronaći nekoga takvog? 
Molimo vas da odete na stranicu thework.com, kliknite na „Certified Facilitators“ (ovlašćene facilitatore), i potražite jednoga u vašoj blizini. Neki facilitatori su terapeuti, psihijatri, psiholozi ili drugi zdravsteni radnici, ali svi su sjajni facilitatori Rada, koje je lično obučavala Bajron Kejti. Ovi stručnjaci su dostupni putem telefona, emaila, Skajpa ili privatnih sesija jedan-na-jedan”. Mi u BKI smo vama na usluzi. U slučaju da budete radili sa jednim od ovih vrsnih facilitatora, molimo vas da pošaljete vaše preporuke, žalbe i/ili iskustvo na certification@instituteforthework.com. Vaša sloboda, zdravlje i sreća su naš posao.

Dodatni izvori

Lista izvora za pomoć u vezi sa Radom je dostupna ovdje. >>

Newsletter Sign-Up
 • Please enter the code.
 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.