The Work of Byron Katie / The Work van Byron Katie

 Lees het artikel over The Work in InZicht in Bronnen!


Een geliefde verliezen

Terug naar de realiteit
(2 DVDs)


Een geliefde verliezen

The Work in Amsterdam:
2004 - Moeder
(audioboek)


Een geliefde verliezen

Onderzoek je denken, verander de wereld


Een geliefde verliezen

Een geliefde verliezen

Een geliefde verliezen

Keer het om

Vier vragen die je leven veranderen

Vier vragen die je leven veranderen

Ik heb liefde nodig, is dat waar

Ik heb je liefde nodig, is dat waar?

Katie's Tao

Katie's Tao

Tijger-Tijger is het waar?

Tijger-Tijger is het waar?

Bijeenkomsten

6–15 maart 2018
De School voor The Work

Ojai, Californië

Zie de Events pagina voor details

Downloads

 


 


OP DEZE PAGINA:

School voor The Work
Veel gestelde vragen

6–15 maart 2018
De School voor The Work
Ojai, Californië

Ik ben nog nooit in mijn leven zo diep en positief geraakt. Het programma was niet alleen de meest vergaande cursus in emotionele eerlijkheid en volwassenheid die ik ooit ben tegengekomen, maar ook de timing, inhoud en volgorde van alle oefeningen waren met zoveel wijsheid en veiligheid gepland, dat mijn moed om de lessen ook echt ter harte te nemen, wonderbaarlijk was.
— Michael L.

Ik heb in mijn leven veel workshops en retraites gevolgd maar nooit iets dat zo meesterlijk ontworpen, divers en diepzinnig is als deze avontuurlijke cursus. Het is verbazingwekkend en ongelooflijk. Het resultaat is dat ik veel helderder, zuiverder en wijzer ben in de manier waarop ik leef. Ik kan onmogelijk nog langer een slachtoffer zijn en mijn vaardigheid in het toepassen van The Work is vlijmscherp geworden. In het begin dacht ik dat deze cursus duur was, nu ervaar ik het als onbetaalbaar. Dit soort liefde kun je niet kopen.
— M.O., Los Angeles

Mijn ervaring met The Work — fenomenaal. Ik heb de boeken gelezen, de website gebruikt, de hulplijn gebeld en voor vier sessies betaald. Geen enkele vorm van therapie die ik deed of gaf komt in de buurt van The Work als het gaat om het verminderen van mijn pijn en het ontwarren van mijn trauma's.
Ik ben al 26 jaar psychotherapeut. Ik kreeg een burn out en stopte in september 2007 mijn praktijk. Toen ontdekte ik The Work en het heeft mijn leven veranderd en het blijft me genezen. Wanneer mijn vrijwillige sabbatical voorbij is, wil ik gecertificeerd begeleider van The Work worden.
— K.P., Arizona

De tijd en het geld die ermee gemoeid waren, leken me erg veel, ik kon ervoor op vakantie. Maar iets in me zei me te gaan. Aan het einde moest ik lachen — het WAS een vakantie. Het heeft letterlijk mijn geest vrij gemaakt. En in plaats van naar huis te gaan met souvenirs en een bruin kleurtje ging ik lichter naar huis, heel veel lichter, en dat is gebleven. Het wordt alleen maar beter. Ik leerde om een gelukkig leven te leiden. Wonderlijk!
— A.B., Californië

Waar ik het meeste van geniet is mijn leven na de School. De afwezigheid van mijn vaste metgezel, onrust, is erg fijn. Ik voel me nu echt op mijn gemak en ben graag op mezelf. Ik weet niet of het door de School komt, misschien is het toeval maar nu, zes maanden later, ben ik net verloofd met een geweldige man, ben ik verhuisd naar een fantastisch huis in een prachtige stad en wordt mijn baan steeds leuker.
— S.M., Arizona

 

Over de School voor The Work

Dit is de ultieme innerlijke ervaring. In tegenstelling tot andere scholen in de wereld, gaat het hier niet over aanleren maar over afleren. Je brengt negen dagen door met het afleren van op angst gebaseerde verhalen die je in je onschuld, je hele leven bent blijven geloven. Het kunnen verhalen zijn zoals "ik ben niet goed genoeg" of "ik heb een partner nodig" of "ik kom hier nooit overheen" of "ik moet de controle hebben". Wie zou je zijn zonder die stressvolle verhalen?

In de School ontdek je dat jouw verhaal ook het verhaal van anderen is, en dat de verhalen van anderen ook de jouwe zijn. Je wordt verwelkomd in een vreugdevolle, rijk gevarieerde, ondersteunende familie waar — misschien voor het eerst in je leven — je volledig jezelf kunt zijn, zonder angst voor veroordeling. Je begeleidt je klasgenoten bij het openstaan voor zichzelf en vervolgens wissel je van rol en doen zij hetzelfde voor jou.

De School voor The Work begint op vrijdag om 18.30 uur (registratie ter plekke is van 15.30 uur tot 17.30 uur). The School eindigt in de middag op de laatste dag.

Dit is een diepe ervaring, je onderdompelen in vrijheid. Stel je voor: een plek waar je kunt lachen met een diepe vreugde waarvan je niet vermoedde dat je die in je had. En waar je kunt huilen bij het loslaten van lang ingehouden verdriet, terwijl je weet dat je in beide gevallen totaal geliefd en geaccepteerd wordt. Stel je voor dat degene die naast je zit, en die je nog nooit gesproken hebt, je vraagt haar te begeleiden bij The Work en dat je vijftien minuten later vrienden bent die elkaar volledig vertrouwen.

Het programma van de School is een levend proces dat zich steeds verder ontwikkelt. Het verandert met de behoeften van deelnemers en is gebaseerd op de ervaringen van eerdere studenten. Katie zelf is zowel je leraar als je leerling. Ze doet mee in de vragen en antwoorden met een openheid die zeldzaam is voor leiders van haar niveau. De oefeningen en activiteiten zijn zo ontworpen dat ze de veranderingen weerspiegelen die Katie doormaakte na haar ontwaken in realiteit. Je werkt met onderwerpen zoals man-vrouw, je lichaamsbeeld, verslaving, geld en relaties. En steeds weer zul je ontdekken dat je niet alleen bent en nergens bang voor hoeft te zijn.

Tijdens de School kun je jezelf iedere dag vrijer en gelukkiger voelen. Oude gewoontes kunnen van je afvallen als versleten kleren. Misschien merk je dat je 's ochtends enthousiast opstaat om geen moment te missen van de uitdaging die zich aandient. Je kunt het misschien niet laten om naar mensen te glimlachen. Een ochtendwandeling, een kop thee of een wandelingetje door een hal van het hotel zullen je blijvend herinneren aan de dagen die je hier doorbracht.

Als je de School verlaat, is er een grote kans dat je het ervaart als de belangrijkste negen dagen die je ooit meemaakte. Als je op de eerste dag arriveert, sjouw je de bagage van een heel leven mee. Wanneer je op de ochtend van de tiende dag vertrekt, draagt je een veel lichtere last. En het belangrijkste is dat je weet hoe je kunt zorgen dat de bagage zich niet opnieuw opstapelt. Je hebt een nieuwe motivatie om The Work als dagelijkse oefening te gebruiken. Je weet hoe je The Work zowel met partners als met jezelf kunt doen. Terug in het dagelijkse leven blijf je in direct contact met onze wereldwijde gemeenschap. Dit is echt de School voor Jou — een school waar je je altijd thuis voelt.


photos: C. Pratte

Een boodschap van Katie:

"Op de eerste avond van de School, vraag ik soms aan de deelnemers wat zij mee naar huis willen nemen van De School. Ze zeggen dingen als 'ik wil rust in mijn hoofd' of 'ik wil een liefdevoller mens zijn' of 'ik wil gelukkig zijn, met of zonder mijn partner'. Aan het einde van de School hoor ik keer op keer dat zij gevonden hebben waar zij naar op zoek waren. In feite komen zoveel mensen veranderd terug dat hun families compleet dankbaar zijn en soms zelfs verbijsterd over de veranderingen. De School werkt voor elke deelnemer die er met een open geest in komt. De resultaten zijn radicaler, overvloediger dan je je mogelijkerwijs kunt voorstellen."

Naar begin van pagina

Veel gestelde vragen

Hoe lang moet ik The Work hebben gedaan voor ik aan de School kan deelnemen?

Er is geen eerdere ervaring met The Work nodig. Dit is de School van Jou en kent geen kwalificatie niveaus. Het is alleen jij, Katie, haar personeel, Katie's briljante lesprogramma en de vier vragen begeleid door je schoolgenoten, Katie en haar personeel.

Kan iedereen zich inschrijven voor De School voor The Work?

Ja, en kinderen onder de 18 jaar moeten begeleid worden door een ouder. Iedereen die de vier vragen kan beantwoorden kan profijt hebben van de School. Niemand is te jong of te oud om gekwetst te zijn, verward te zijn of gefrustreerd, of gedeprimeerd, en iedereen verdient het te weten hoe om te gaan met hun eigen lijden. Katie raadt wel elke deelnemer aan voor zij naar de School komen Vier vragen die je leven veranderen te lezen.

Wie is onze leraar of leraren?

Twee woorden: Byron Katie. Zij zal de volle negen dagen bij je zitten, The Work begeleiden en haar bewustzijn delen. Competent en toegewijd personeel werkt met Katie samen om jouw School de krachtigst mogelijke ervaring te maken.

Anders gezegd: je zult je eigen leraar zijn, jezelf het inzicht geven dat alleen jij kunt brengen. Katie en haar personeel zijn er om je bij elke stap op de weg te ondersteunen. Iedere klasgenoot met wie je werkt is je leraar en jij bent dat voor hen.

Wat gebeurt er op een gemiddelde Schooldag?

De dag begint om 7.00 uur. De groep komt bij elkaar om te ontbijten en voor de ochtendmeditatie, welke gevolgd wordt door de gelegenheid om jouw inzichten te delen. Het programma voor de rest van de dag is: ochtendsessie, middagsessie, avondeten en avondsessie (voor hen die meer willen).

Voor details over het lesprogramma, lees deze Veel gestelde vragen.

Waarom zijn het in De School zulke lange dagen, van 7.00 uur tot 21.00 uur?

Katie's lesprogramma is erg vol en grondig, en het is haar diepste verlangen dat iedereen krijgt waar hij of zij voor kwam: eigen vrijheid. Dus ga uit van lange uren, en alle oefeningen en sessies zijn optioneel – dit wordt elke dag duidelijk gemaakt. Buiten een paar zeldzame uitzonderingen ervaren deelnemers dat zij juist niet genoeg kunnen krijgen van het onderwijsprogramma, het is zo fantastisch (volgens hen). De lange uren zijn Katie's antwoord op hun vragen, en nooit iets dat Katie hen oplegt.

Waarom duurt de School negen dagen?

Katie's eerste School duurde achtentwintig dagen, en mensen vonden het lastig om zo lang van hun werk en leven weg te zijn. Later, op verzoek, heeft ze de School teruggebracht naar veertien dagen. Nog later, omdat zoveel mensen die de School wilden volgen zeiden dat ze slechts een week van hun familie weg konden, heeft ze de veertien dagen teruggebracht naar negen, inclusief het weekend ervoor en erna, zodat ze de mensen het meeste kon bieden wat zij mogelijkerwijs in zo'n korte tijd maar kon geven.

Wat is het lesprogramma van de School?

Het grootste deel van het lesprogramma op De School bestaat uit oefeningen die je helpen dieper en dieper te gaan in zelf-onderzoek. De meeste tijd zul je antwoorden schrijven op de werkbladen Oordeel over je naaste of Eén gedachte per keer. In dit proces zul je waardevolle ervaringen opdoen door de stressvolle gedachten te identificeren die de oorzaak zijn van jouw lijden en in het begeleiden van anderen met The Work. Begeleiden is geen psychotherapie, het is alleen The Work doen in tweetallen. Maar het kan een verrassend verschil maken in het kader van jouw Work ervaring.

Hoe ziet het sociale leven er uit op de School?

Je leeft met en werkt tussen een paar honderd van de meest fascinerende mensen met een open geest en een open hart die je ooit bent tegengekomen. Ze zijn serieus bezig met hun eigen Werk en het begeleiden van jouw Werk. Je ontmoetingen zijn zo waardevol dat je er vele van zult herinneren gedurende de rest van je leven. Het is goed mogelijk dat je je klasgenoten als familie gaat ervaren. Het bezoeken van bezienswaardigheden? Rondhangen in de bar van het hotel? 's Avonds op stap? De School is veel meer.

Waar komen de studenten vandaan?

Vanuit de hele wereld. In de meest recente School in Los Angeles hadden we studenten uit Canada, Mexico, Argentinië, Brazilië, Duitsland, Nederland, Frankrijk, Engeland, Ierland, Schotland, Wales, Zwitserland, Zweden, Denemarken, Noorwegen, Spanje, Portugal, Italië, Rusland, Kazachstan, Israël, Libanon, Saoudi Arabië, India, Pakistan, Indonesië en niet te vergeten West Virginia, Utah, Texas, Nebraska, Hawaï... .

Hoe is het eten?

Geweldig! Je kunt genieten van drie maaltijden per dag in een grote eetzaal en kiezen uit veel variëteit aan gerechten. Het merendeel van onze gerechten is vegetarisch en vaak veganistisch. Waar mogelijk wordt gebruik gemaakt van organische ingrediënten en aan individuele dieetverzoeken kan worden tegemoet gekomen, mits we ze van te voren weten en ze op doktersvoorschrift zijn. Het ontbijt bestaat uit eieren of een gelijkwaardig hartig gerecht. We serveren ook een of meer warme ontbijtgranen; verschillende verse en gedroogde soorten fruit; en zowel zuivel als niet-zuivel melksoorten. Lunch en diner bestaan elk uit minstens twee gangen, een uitgebreid aanbod van salades en verschillende bijgerechten zoals groenten en granen.

De lange uren, de vele dagen, de afzondering – is dat niet sektarisch? Is The Work een sekte?

Nee, wanneer je met "sekte" een groep mensen bedoeld die geïndoctrineerd worden om bepaalde overtuigingen te accepteren. Eigenlijk is The Work het tegenovergestelde van een "sekte", omdat het hele doel van The Work is om overtuigingen te onderzoeken. Het geeft mensen een manier om voor zichzelf te denken, een manier om hun geest te heroveren. Het heeft niets te maken met het vervangen van oude ideeën voor nieuwe of het aanleren dat welk denkbeeld dan ook waar is of onwaar. The Work gaat over het onszelf ont-hersenspoelen van de negatieve gedachten die ons weerhouden van de optimale gezondheid, het geluk en de productiviteit waar ieder van ons recht op heeft.

Dit is wat Katie zegt aan het begin van Vier vragen die je leven veranderen:

Wat ik zo fantastisch vind van The Work is dat het je in staat stelt naar binnen te gaan en jouw eigen geluk te vinden; te ervaren wat al bestaat in jou, onveranderlijk, onverplaatsbaar, altijd aanwezig, altijd wachtend. Er is geen leraar nodig. Jij bent de leraar waar je op gewacht hebt. Jij bent degene die een einde kan maken aan je eigen lijden.

Ik zeg vaak: "Geloof niets wat ik zeg." Ik wil dat je ontdekt wat waar is voor jou, niet voor mij.

Waarom worden de deelnemers geadviseerd niet te e-mailen gedurende de School?

Dit is Katie's manier om de deelnemers te helpen gefocused te blijven op waar ze voor kwamen – hun eigen vrijheid in plaats van hun e-mail – voor negen dagen. Het is geen eis; het is een suggestie. Het is belangrijk voor Katie dat deelnemers de kans krijgen gefocused te blijven op hun eigen proces van onderzoek, en negen dagen niet afgeleid worden door zaken of niet dringende familie aangelegenheden. (Dringende boodschappen van familie of werk kunnen rechtstreeks aan de deelnemers worden doorgegeven via de hoteltelefoons op hun eigen kamers.)

Zijn de deelnemers verplicht een kamer te delen?

Nee. Sommige mensen kiezen voor een éénpersoonskamer. Het wordt aan de deelnemers voorgesteld om een kamer te delen en dit te doen met iemand die ze niet kennen, omdat we ervaren hebben dat een onbekende kamergenoot vaak stressvolle gedachten naar boven brengt, en dit geeft mensen een kans om The Work toe te passen op gedachten waaronder zij hun hele leven geleden hebben. De oefeningen met de kamergenoot hebben relaties met partners, ouders, kinderen, zaken partners en vrienden getransformeerd. Onze ervaring is dat tegen het einde van de negendaagse School iedereen die een kamergenoot had gehad, erg blij was dat hij of zij dit gedaan had. En degenen die gekozen hadden om geen kamergenoot te hebben, geven vaak aan, dat wanneer ze opnieuw de kans zouden krijgen, ze dit dan wel zouden doen.

Isoleer je leden niet van de maatschappij, zoals sektes doen?

Nee. De deelnemers in de School zijn niet geïsoleerd. Zij worden eerder uitgenodigd hun voordeel te doen met deze kostbare dagen met Katie en haar personeel en negen dagen gefocused te blijven op het lesprogramma. Na deze negendaagse lange ervaring, keren zij terug naar hun dagelijks leven, met een manier om om te gaan met welk probleem zich ook mag voordoen. De overweldigende meerderheid van hen – dit is wat zij zelf zeggen – keert terug naar hun leven als gelukkigere, aardigere, vrijere mensen. Thuis zijn ze vrij om The Work te doen of niet, net wat ze willen.

Wat gebeurt er nadat ik afstudeer aan de School?

Wij hebben een geweldig nazorgprogramma om je te helpen The Work een vast onderdeel van je leven te maken. Het is kosteloos en is beschikbaar voor ieder die kiest om zich hiervoor in te schrijven. Dit programma voorziet in telefooncirkels, conference calls en onze gratis hulplijn. Vele afgestudeerden vormen onafhankelijke groepen om The Work te doen in hun gemeenschap of via de telefoon. Chatgroepen voor afgestudeerden van de School zijn ook populair. De School is een zich constant uitbreidende uitnodiging. Diegenen die The Work willen invoegen in hun werk of die er hun werk van willen maken, bieden wij het Instituut voor The Work (Institute for The Work). Klik hier, voor meer informatie.

Hoe kan de School mij helpen in mijn beroep?

Mensen die werken in de hulpverlening zijn diep onder de indruk hoe snel en efficiënt The Work een cliënt kan helpen om een probleem te ontwarren dat soms jarenlange therapie kon weerstaan. Oorlogsveteranen met een oorlogstrauma en overlevenden van misbruik hebben bewezen opmerkelijk goed in staat te zijn om zich door middel van The Work te bevrijden van jarenlang lijden. Wanneer jij, als deskundige, een cliënt kan helpen zo'n doorbraak te ervaren, kun je een diepe voldoening ervaren: de vreugde een ander naar vrijheid te begeleiden.

En als je niet in de hulpverlenende sector werkzaam bent? Als je in zaken zit, onderwijzer bent, artiest bent, of een huisman of –vrouw, een student? The Work kan je helpen bij de stress die hoort bij iedere carrière: interacties op de werkvloer, onzekerheden over je talent of beroep, uitstelgedrag en de zorgen over succes en falen.

Hoe kan de School mijn leven veranderen?

Dat is aan jou! Het enige dat met compleet vertrouwen gezegd kan worden is dat wanneer je geest open staat voor onderzoek, de School je leven zal veranderen en altijd in positieve zin. De overgrote meerderheid van onze afgestudeerden vindt dat hun mentale en zelfs fysieke welzijn is toegenomen. Hun vermogen om stress aan te kunnen is aantoonbaar verbeterd. Ze worden betere luisteraars, communiceren beter, zijn betere vrienden, betere familieleden. Ze staan creatiever tegenover veranderingen die het leven met zich meebrengt. Zij kunnen zichzelf kalm zien reageren in situaties waar zij vroeger van streek van raakten. En hoe langer zij The Work blijven doen, hoe meer dit soort realisaties een vertrouwde ervaring worden.

Naar begin van pagina

   

The Work in actie


Certified Facilitators

Om alle Nederlandstalige Gecertificeerde Begeleiders te zien >>


Om alle gecertificeerde begeleiders ter wereld te bekijken >>

-------

“Een spirituele vernieuwer voor het nieuwe millennium.”
TIME magazine

-------

“Katie’s krachtige liefde brandt als een laserstraal alle illusies weg.”
The Times of London

-------

“Byron Katie’s Work is een grote zegening voor onze planeet. De wortel van lijden is de identificatie met onze gedachten, de ‘verhalen’ die continu door ons hoofd gaan. The Work werkt als een vlijmscherp zwaard dat dwars door deze illusie snijdt en je in staat stelt zelf de tijdloze essentie van je wezen te kennen. Van daaruit komen vreugde, vrede en liefde stralend tevoorschijn als je wezenlijke natuur.”
Eckhart Tolle
auteur van De kracht van het Nu

-------

“Byron Katie is één van de werkelijk grote en inspirerende leraren van onze tijd. Ze heeft me persoonlijk enorm geholpen. Ik ben gek op deze zeer wijze vrouw.”
Dr. Wayne W. Dyer
auteur van Inspiratie

-------

In een brief vanuit Helsinki,in Fland, schrijft J.V.:

“…twee grensverleggende pijnsyndroom experts van de Universiteit van Stanford beschouwen Katie’s benadering als de beste vorm van Cognitieve Therapie. In de nieuw herziene 5e Editie van A Headache in the Pelvis (Een Hoofdpijn in het Bekken) (pag.326–330), welke in Mei 2008 verscheen, verwijzen Stanford psycholoog David Wise, Ph.D., en uroloog Rodney Anderson, M.D., naar Albert Ellis’ Rationeel-Emotieve Therapie en Aaron Beck’s Cognitieve Therapie en schrijven vervolgens (hun cursievering): ‘De beste vorm van Cognitieve Therapie wordt naar onze mening gegeven via The Work van Byron Katie, die een benadering biedt om het catastrofaal denken te ontmantelen door middel van een proces dat men zelf kan doen. Dit is de benadering die wij aanbevelen.’ Daarna beschrijven zij de procedure, toevoegend: ‘Onze beschrijving van dit proces is nauwelijks toereikend om er bedreven in te raken. Wij bespreken deze methode in onze maandelijkse zesdaagse clinics. Specifieke informatie over deze cognitieve therapie kan gevonden worden op thework.com en in de boeken van Byron Katie.’

-------

Byron Katie’s lessen en dagelijks leven zijn pure wijsheid. Haar Work toont ons de weg naar innerlijke vrede. Ze brengt ons daar zonder enige vrees, onvermurwbaar en met eindeloze vrijgevigheid. Ik zag zelden iemand—inclusief spirituele leraren—zo’n krachtige manier van wijsheid belichamen als Katie in haar gepassioneerde omarming van ieder moment.”
Roshi Bernie Glassman

-------

“Katie’s Work is een wonderschoon transformatief gereedschap voor iedereen die geïnteresseerd is in spirituele groei.”
Lama Surya Das
auteur van De ontwakende Boeddha

-------

“Goede God! Waar komt Byron Katie vandaan? Haar Work is verbazingwekkend effectief—een simpel, recht toe recht aan tegengif voor het lijden dat we onnodig voor ons zelf creëren. Ze vraagt ons niets te geloven, maar geeft een verrassend effectieve en eenvoudige manier om dwars door de verwarde zinsbegoochelingen heen te snijden waar we ons in verwikkeld hebben.”
David Chadwick
auteur van Kromme komkommer, leven en zenonderricht van Shunryu Suzuki

-------

“Stel je eens voor dat je een simpele manier kunt vinden om je leven met blijdschap te omarmen, te stoppen met de realiteit te bevechten en temidden van chaos rust te bewaren. Dat is wat Vier Vragen die je leven veranderen, Loving what is te bieden heeft. Het is een revolutionaire manier om je leven te leven. De vraag is: zijn we dapper genoeg om het te accepteren?”
Erica Jong

auteur van Het ritsloze nummer

-------

     

thework.com         Privacy & juridische verklaring
© 2018 Byron Katie International, Inc. Alle rechten voorbehouden.