Wil je werkelijk de waarheid weten?

Wat is The Work?

The Work is een simpel maar krachtig proces van onderzoek dat je leert om de gedachten die al het lijden in de wereld veroorzaken te herkennen en te onderzoeken. Het is een manier om te begrijpen wat je pijn doet en om de oorzaak van je problemen helder tegemoet te treden.

Mensen die The Work op constante basis beoefenen, berichten heel vaak over:

 • Verlichting van depressie: vind oplossingen en zelfs geluk in situaties die voorheen uitputtend waren.
 • Vermindering van stress: leer te leven met minder bezorgdheid of angst.
 • Verbeterde relaties: ervaar diepere verbondenheid en intimiteit met je partner, je ouders, je kinderen, je vrienden en jezelf.
 • Verminderde woede: begrijp wat je boos en haatdragend maakt, reageer minder snel, minder vaak en minder heftig.
 • Meer geestelijke helderheid: leef en werk intelligenter en effectiever, met integriteit.
 • Meer energie: ervaar een nieuw gevoel van blijvende kracht en welbevinden.
 • Meer vrede: ontdek hoe je een ‘liefhebber van wat is’ kunt worden.

Hoe The Work te doen

De meest eenvoudig manier om The Work te doen staat hieronder:

1

Oordeel over je naaste

Duizenden jaren lang is ons verteld dat we niet mogen oordelen – maar laten we eerlijk zijn, we doen het constant. De waarheid is dat we allemaal oordelen door ons hoofd laten gaan. Door The Work hebben we eindelijk toestemming die oordelen uit te spreken, of zelfs uit te schreeuwen, op papier. We zouden kunnen ontdekken dat zelfs de meest onplezierige gedachten tegemoet getreden kunnen worden met onvoorwaardelijke liefde.

Vul het Werkblad Oordeel over je naaste.

2

De Vier Vragen

Onderzoek elk van je uitspraken op het Werkblad Oordeel over je naaste. Maak gebruik van de onderstaande vier vragen en omkeringen. The Work is meditatie. Het gaat over het openen van je hart, niet over het proberen te veranderen van je gedachten. Stel de vragen, keer in jezelf en wacht tot de diepere antwoorden naar boven komen. Download de Begeleiders handleiding voor behulpzame subvragen.

In de basisvorm bestaat The Work uit vier vragen en een omkering. Bijvoorbeeld, jouw uitspraak kan zijn  ‘(Naam) luistert niet naar me’. Vind iemand in je leven over wie je die gedachte hebt gehad, neem die uitspraak en houd hem tegen de vier vragen en omkering van The Work.

 • Is het waar?
 • Kun je absoluut weten dat het waar is?
 • Hoe reageer je, wat gebeurt er, wanneer je die gedachte gelooft?
 • Wie zou je zijn zonder de gedachte?

Keer de gedachte om. Vind dan minstens drie specifieke, echte voorbeelden hoe elke omkering waar is voor jou in deze situatie.

3

Keer het Om

Nadat je jouw uitspraak hebt onderzocht met de vier vragen, ben je klaar om het concept dat je onderzoekt om te keren.

Elke omkering is een kans om het tegenovergestelde van wat je oorspronkelijk geloofde te ervaren.

Een uitspraak kan worden omgekeerd naar het het zelf, naar de ander en naar het tegenovergestelde (en soms, waar dat geschikt voelt, naar ‘mijn denken’). Vind minimaal drie specifieke, echte voorbeelden hoe elke omekering waar is in jouw leven. Sta dan jezelf de tijd en de aanwezigheid toe om ze diep te voelens.

Bijvoorbeeld ‘Paul begrijpt me niet’ keert om naar ‘Ik begrijp mij niet’. Vind minstens drie specifieke, echte voorbeelden van momenten waarop je jezelf niet begreep.

Een anderen omkering is: ‘Ik begrijp Paul niet.’ Ontspan, sluit je ogen en neem met een open geest waar hoe de beelden en gevoelens binnenin je zich aan je laten zien, voorbeeld voor voorbeeld hoe je Paul niet begrepen hebt. Wees erg zacht en grondig.

Een derde omkering is ‘Paul begrijpt me wel’. Wees stil en neem waar hoe jouw geest voorbeelden aan je openbaart van hoe deze omkering waar is. Deze omkeringen kunnen er zo uitzien:

 1. Hij begrijpt dat wanneer ik boos ben, ik er altijd overheen kom.
 2. Hij bergreep me vorige week, toen hij lachte om een grap die ik hem vertelde.
 3. Hij begreep me gisteren, toen ik hem vertelde dat ik het echt even nodig had om met vrienden weg te gaan. Hij bleef zelfs thuis met de kinderen.

Toen ik mijn omkeringen begon te leven, bemerkte ik dat ik alles was wat ik jou noemde. Jij was alleen maar mijn projectie. Nu kan ik, in plaats van te proberen om de wereld om me heen te veranderen (slechts 43 jaar lang, maar dit lukte niet), mijn gedachten op papier zetten, ze onderzoeken, ze omkeren en ontdekken dat ik precies dat ben waarvan ik dacht dat jij het was. Op het moment dat ik jou als egoïstisch zie, ben ik zelf egoïstisch (door uit te maken hoe jij zou moeten zijn). Op het moment dat ik jou als onvriendelijk zie, ben ik zelf onvriendelijk. Als ik geloof dat jij moet stoppen met oorlog voeren, voer ik zelf oorlog tegen jou in mijn gedachten.
—Byron Katie

De omkeringen zijn je recept voor geluk. Leef het medicijn dat je anderen hebt voorgeschreven. De wereld wacht maar op één persoon om het te leven. Dat ben jij.

Realiteit omarmen

Nadat je de oordelen in je antwoorden bij de nummers 1 tot en met 5 op het Werkblad hebt omgekeerd (en voor elke omkering minstens drie voorbeelden hebt gevonden), keer je nummer 6 om met gebruikmaking van ‘Ik ben ertoe bereid…’ en ‘Ik kijk er naar uit…’.

Bijvoorbeeld: ‘Ik wil nooit meer een ruzie met Paul ervaren’ keert om naar ‘Ik ben bereid een ruzie met Paul te ervaren’ en ‘Ik kijk er naar uit een ruzie met Paul te ervaren.’ Waarom zou je er naar uit kijken?

Nummer 6 gaat over het volledig omarmen van het hele leven zonder vrees, en altijd openstaan voor de realiteit. Als je weer een ruzie met Paul ervaart, goed. Als het kwetst, download je een nieuw werkblad Oordeel over je naaste en onderzoekt de gedachten die je nog niet goed genoeg hebt bekeken. Onaangename gevoelens herinneren ons er alleen maar aan dat we gehecht zijn aan iets dat voor ons wellicht niet waar is. Ze laten ons weten dat het tijd is om de stressvolle gedachten vast te stellen en The Work te doen.

Totdat je de vijand als een vriend kunt zien, is je Werk nog niet gedaan. Dat betekent niet dat je hem voor het eten moet uitnodigen. Vriendschap is een innerlijke ervaring. Misschien zie je hem nooit meer, misschien ga je zelfs van hem scheiden, maar als je aan hem denkt, voel je dan stress of vrede?

Mijn ervaring is dat er maar één persoon nodig is om een succesvolle relatie te hebben. Ik zeg graag dat ik een volmaakt huwelijk heb en ik kan niet echt weten wat voor huwelijk mijn echtgenoot heeft (hoewel hij me zegt dat hij ook gelukkig is.)

Voorbeelden van omkeringen

Hier zijn nog een paar voorbeelden van omkeringen:

Hij zou me moeten begrijpen’ kkeert om naar:
– Ik zou mezelf moeten begrijpen
– Ik zou hem moeten begrijpen.
– Hij zou me niet moeten begrijpen.

Ik heb het nodig dat hij vriendelijk tegen me is’ keert om naar:
– Ik heb het nodig dat ik vriendelijk ben tegen mezelf.
– Ik heb het nodig dat ik vriendelijk ben tegen hem.
– Ik heb het niet nodig dat hij vriendelijk tegen me is.

Hij is niet liefdevol naar mij’ keert om naar:
– Ik ben niet liefdevol naar mezelf.
– Ik ben niet liefdevol naar hem.
– Hij is liefdevol naar me.

Paul zou niet tegen me moeten schreeuwen’ keert om naar:
– Ik zou niet tegen mezelf moeten schreeuwen.
– Ik zou niet tegen Paul moeten schreeuwen.
– Paul zou tegen mij moeten schreeuwen.

Veel gestelde vragen

Ik vind het moeilijk om over anderen te schrijven. Ik weet dat ik zelf het probleem ben. Waarom kan ik niet over mezelf schrijven?
Als je jezelf wilt leren kennen, schrijf dan over iemand anders. Richt The Work in het begin naar buiten. Dan kun je tot de ontdekking komen dat alles buiten je een directe weerspiegeling is van je eigen denken. Het gaat alleen maar over jou. De meesten van ons hebben jarenlang hun kritiek en oordelen naar zichzelf gericht en het heeft tot nu toe niets opgelost. Wanneer je over iemand anders oordeelt, onderzoek het dan en keer het om (de gedachte waar je vraagtekens bij zet ). Dit is de snelste weg naar begrip en zelfrealisatie.

Het is buitengewoon moeilijk om over jezelf te oordelen. Sommigen van ons ontlenen veel aan hun identificaties. Onze ideeën over onszelf — hoe we er uit zouden moeten zien, wat we zouden moeten voelen, wat we wel of niet zouden moeten doen – hebben zo’n kracht dat we misschien niet in staat zijn om eerlijk de vier vragen te beantwoorden en de omkeringen te doen. Als je nieuw bent in The Work en het gevoel hebt dat je moet oordelen over jezelf, bel dan alsjeblieft de Doe The Work Helplijn en vraag een gecertificeerde begeleider om je door je Werkblad te leiden.

Moet ik schrijven? Kan ik niet gewoon de vragen en omkeringen in mijn hoofd doen wanneer ik een probleem heb?
De taak van het denken is gelijk hebben en het kan zichzelf sneller rechtvaardigen dan de snelheid van het licht. Stop het deel van je denken dat de bron is van je angst, woede, verdriet of wrok door het op papier te zetten. Als het denken eenmaal is stopgezet door het op papier te zetten, is het veel makkelijker om het te onderzoeken. Uiteindelijk begint The Work je automatisch vrij te maken zonder te schrijven.

Wat als ik geen probleem heb met mensen? Kan ik over dingen schrijven, zoals mijn lichaam?
Ja. Doe The Work met ieder onderwerp dat stressvol is. Wanneer je vertrouwd begint te raken met de vier vragen en de omkering kun je onderwerpen kiezen zoals het lichaam, ziekte, carrière of zelfs God. Gebruik dan bij de omkeringen de term ‘mijn denken’ in plaats van het desbetreffende onderwerp.

Bijvoorbeeld: ‘Mijn lichaam zou sterk, gezond en flexibel moeten zijn’ wordt: ‘Mijn denken zou sterk, gezond en flexibel moeten zijn’.

Is dat niet wat je eigenlijk wilt — een gezond denken, dat in balans is? Is een ziek lichaam ooit een probleem geweest of is het je denken over het lichaam dat het probleem veroorzaakt? Onderzoek het. Laat je dokter voor je lichaam zorgen terwijl jij voor je denken zorgt. Ik heb een vriend die zijn lichaam niet kan bewegen en hij is gek op het leven. Een gezond lichaam is geen vereiste voor vrijheid. Bevrijd je geest.

Ik heb je horen zeggen dat je een liefhebber bent van de realiteit. Hoe zit het dan met oorlogen en verkrachtingen en al die verschrikkelijke dingen in de wereld? Gedoog je dat allemaal?
Juist integendeel. Ik merk dat ik lijd, als ik geloof dat het niet zou mogen bestaan als het wel bestaat. Kan ik stoppen om mijzelf en anderen te verkrachten met mijn misbruikende gedachten en handelingen? Anders ga ik zelf door met wat ik in de wereld wil stoppen. Ik begin met een einde te maken aan mijn eigen lijden, mijn eigen oorlog. Dat is een levenswerk.

Dus wat je zegt is dat ik de werkelijkheid gewoon moet accepteren zoals die is en me er niet tegen moet verzetten. Klopt dat?
The Work zegt niet wat iemand wel of niet zou moeten doen. We vragen alleen: wat is het effect van verzet tegen de werkelijkheid? Hoe voelt het? The Work onderzoekt oorzaak en gevolg van het hechten aan pijnlijke gedachten en in dat onderzoek vinden we onze vrijheid. Door simpelweg te zeggen dat we ons niet tegen de realiteit moeten verzetten, is het toevoegen van weer een ander verhaal, een andere filosofie of religie. Dat heeft nooit gewerkt.

Ik geloof niet in God. Kan ik toch profijt hebben van The Work?
Ja. Atheïst, agnosticus, Christen, Jood, Moslim, Boeddhist, Hindoe, heiden — we hebben allemaal één ding met elkaar gemeen: we willen geluk en vrede. Als je genoeg hebt van het lijden nodig ik je uit The Work te doen.

Is er een manier waarop ik dieper kan gaan met The Work?
Ik zeg vaak: als je werkelijk vrij wilt zijn, doe The Work als ontbijt. Neem het als lunch. Doe het als avondeten. Hoe meer onderzoek je doet, des te meer het je vrijmaakt. Sommige mensen doen The Work graag in de vorm van een vast programma, dus bied ik de School voor The Work aan. Dit is een intense en levensveranderende reis door je eigen geest, met nazorg en een bijzonder ondersteuningssysteem.

Ik begrijp het proces van onderzoek intellectueel, maar ik voel niet echt iets verschuiven als ik het doe. Wat mis ik?
Als je de vragen oppervlakkig beantwoordt met je denkende geest, geeft het proces je het gevoel niet verbonden te zijn. Probeer de vraag te stellen en dieper te gaan. Het kan zijn dat je de vraag wel een paar keer stellen om gefocust te blijven, maar terwijl je dit oefent zal er langzaam een antwoord opkomen. Als het antwoord uit je binnenste komt volgen de realisaties (en verschuivingen) vanzelf.

Ik heb steeds de omkeringen gebruikt wanneer ik oordeel. Maar op de een of andere manier werkt het niet en maakt het me depressief en verward. Wat gebeurt er?
Alleen maar gedachten omkeren, houdt het proces intellectueel en dat heeft weinig waarde. De uitnodiging is om aan je denken voorbij te gaan. De vragen werken als sondes die in het denken duiken en diepere kennis boven brengen. Stel eerst de vragen en wacht dan af. Als de antwoorden boven zijn gekomen doe dan de omkeringen Het oppervlakkige denken en het diepere denken (wat ik het hart noem) ontmoeten elkaar en de omkeringen ervaar je dan als ware ontdekkingen.

Is er altijd een omkering? Wat als ik problemen heb om er een te vinden?
Keer de uitspraak om naar het zelf, naar de ander en naar het tegenovergestelde. Soms zul je meer omkeringen vinden, soms minder. Wanneer je bezig bent met een voorwerp, zoals het fysieke lichaam, keer dat dan om naar het tegenovergestelde en ook naar ‘mijn gedachten’ of ‘mijn denken’. Bijvoorbeeld: ‘Mijn lichaam is ongezond’ kan omgekeerd worden naar ‘Mijn denken is ongezond’. En vind bij alle omkeringen voorbeelden (minstens drie als het kan) waar de omkering waar is of meer waar.

The Work werkt bij mij niet. Waarom niet?
Op het moment dat je stopt met de vragen eerlijk te beantwoorden en begint met de uitspraken die je onderzoekt te rechtvaardigen of te verdedigen, werkt The Work niet meer. Op dat moment gebruik je de hopeloze methode die de mensen al sinds het ontstaan van de menselijke geest gebruiken. Als je begint om je positie te rechtvaardigen of te verdedigen of opgaat in je verhaal , wees dan alleen gewaar wat doet en ga weer terug naar het onderzoek. De oorlog die de geest met zichzelf voert, is de oude manier. Als je de oorlog in je niet kunt stoppen, kun je ook de oorlog buiten je niet stoppen. Welkom bij de nieuwe manier. Welkom bij vrede.

Ik heb geprobeerd een therapeut in mijn omgeving te vinden met gelijkwaardige filosofieën als Byron Katie. Hoe kan ik iemand vinden?
Ga naar thework.com, klik op Gecertificeerde Begeleiders en zoek een Gecertificeerde Begeleider bij jou in de buurt. Sommige begeleiders zijn therapeuten, psychiaters, psychologen en anderen werken in de gezondheidszorg. Allemaal zijn het uitstekende begeleiders voor The Work, persoonlijk getraind door Byron Katie. Deze professionals zijn beschikbaar per telefoon, e-mail, Skype en ook voor persoonlijke één-op-één sessies. Wij, bij BKI staan voor je klaar. Wanneer je een van deze fantastische begeleiders bezoekt, stuur dan je aanbevelingen, klachten en/of ervaringen naar certification@instituteforthework.com. Jouw vrijheid, gezondheid en geluk zijn onze zaak.

Bronnen

Een lijst met Work gerelateerde bronnen is hier beschikbaar.

 

The Work in actie

Newsletter Sign-Up
 • Please enter the code.
 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.