fbpx

Hvem ville du være uten din historie?

Hva er The Work? 

The Work er en enkel og likevel virkningsfull utforskingsprosess som lærer deg å identifisere og sette spørsmålstegn ved de stressende tankene som forårsaker all lidelse i verden. Det er en måte for å forstå hva som gjør vondt inni deg selv, og få klarhet til å håndtere problemene dine.

Folk som gjør The Work jevnlig forteller om resultater som endrer livene deres.

 • Lettelse av depresjon: Finn mening, ja til og med glede, i situasjoner som før var ødeleggende.
 • Mindre stress: Lær å leve med mindre uro og angst.
 • Bedre forhold: Opplev en dypere forbindelse og intimitet med partneren din, foreldrene dine, barna dine, vennene dine og deg selv./li>
 • Mindre aggresjon: Forstå hva som gjør deg sint og forurettet og bli mindre reaktiv, både sjeldnere og mindre intenst.
 • Økt mental klarhet: Lev og arbeid mer intelligent og effektivt, med integritet.
 • Mer energi: Opplev en følelse av vedvarende energi og velbefinnende.
 • Mer fred: Oppdag hvordan du kan bli en som «elsker det som er».

Hvordan man gjør The Work

Den enkleste måten å gjøre The Work på er beskrevet nedenfor:

1

Døm din neste

Gjennom tusener av år har vi lært at vi ikke skal kritisere andre, men vi gjør det fortsatt hele tiden – hvordan vennene våre burde oppføre seg, hvem barna våre burde like, hva foreldrene våre burde føle, gjøre eller si. I The Work bruker vi denne kritikken som utgangspunkt for selvrealisering i stedet for å undertrykke den. Ved å la vårt dømmende sinn leve livet sitt på arket, oppdager vi, ved å speile oss i alle som er rundt oss, hva vi ennå ikke har erkjent om oss selv.

Fyll ut et Døm din neste arbeidsskjema. Du kan laste ned et skjema her.

 

2

De fire spørsmålene

Utforsk hvert av utsagnene du har skrevet på Døm din neste arbeidsskjemaet ved å bruke de fire spørsmålene oghelomvendingen nedenfor. The Work er meditasjon. Det handler om bevisstgjøring, ikke om å prøve å forandre på tankene dine. Still spørsmålene, og ta deg god tid til å gå inn i deg selv og vent på at dypere svar kommer til overflaten.

I sin mest enkle form består The Work av fire spørsmål og en helomvending. For eksempel er den første tanken du kunne utforske på arbeidsskjemaet over: «Paul lytter ikke til meg». Finn noen i livet ditt som du har hatt den tanken om, og la oss gjøre The Work. «[Navn] lytter ikke til meg»:

 1. Er det sant?
 2. Kan du helt sikkert vite at det er sant?
 3. Hvordan reagerer du, hva skjer, når du tror på den tanken?
 4. Hvem ville du være uten den tanken?

Snu det rundt (det utsagnet du utforsker) og glem ikke å finne tre genuine og konkrete eksempler for hvert omvendte utsagn.

3

Snu det rundt

Når du har utforsket utsagnet med de fire spørsmålene er du klar til å snu det rundt (det utsagnet du utforsker).

Hver helomvending er en mulighet til å oppleve det motsatte av din opprinnelige overbevisning og se hva du har til felles med den personen du kritiserte.

En overbevisning kan bli snudd rundt til det motsatte, til den andre og til deg selv (og når det passer til «min tenkemåte»). Finn minst tre genuine og konkrete eksempler fra livet ditt hvor hver helomvending er sann.

For eksempel kan «Paul forstår meg ikke» snus rundt til «Paul forstår meg». En annen helomvending er «Jeg forstår ikke Paul». En tredje er «Jeg forstår ikke meg selv».

Vær kreativ med helomvendingene. De er erkjennelser som viser deg hittil uoppdagede sider av deg selv, reflektert tilbake gjennom andre. Når du har funnet en helomvending, gå inn i deg selv og føl den. Finn minst tre genuine og konkrete eksempler hvor denne helomvendingen er sann i livet ditt.

Da jeg begynte å «leve mine helomvendinger» oppdaget jeg at jeg var alt det jeg påsto du var. Du var ikke noe annet enn min projeksjon. I stedet for å prøve å endre verden rundt meg (det virket ikke – men bare i 43 år), kan jeg nå skrive ned tankene mine på et ark, utforske dem, snu dem rundt, og finne ut at jeg er akkurat det jeg trodde du var. I det øyeblikket jeg ser deg som egoistisk, er jeg egoistisk (når jeg prøver å bestemme hvordan du skal være). I det øyeblikket jeg ser deg som uvennlig, er jeg selv uvennlig. Hvis jeg synes du skal slutte med å føre krig, er jeg i ferd med å føre krig mot deg i mitt eget sinn.

De omvendte utsagnene er din resept på lykke. Lev den medisinen du har skrevet ut til andre. Verden venter på at bare en eneste lever det. Du er denne ene.

Eksempler på helomvendinger

Her er litt flere eksempler på omvendte utsagn:

«Han burde forstå meg» snus rundt til:
– Han burde ikke forstå meg. (Dette er virkeligheten.)
– Jeg burde forstå ham.
– Jeg burde forstå meg selv.

«Jeg trenger at han er vennlig mot meg» snus rundt til:
– Jeg trenger ikke at han er vennlig mot meg.
– Jeg trenger at jeg er vennlig mot ham. (Kan jeg leve det?)
– Jeg trenger å være vennlig mot meg selv.

«Han er uvennlig mot meg» snus rundt til:
– Han er vennlig mot meg. (Det beste han kan klare)
– Jeg er uvennlig mot ham. (Kan jeg finne eksempler på det?)
– Jeg er uvennlig mot meg selv. (Når jeg ikke utforsker tankene mine)

«Paul burde ikke skrike til meg» snus rundt til:
– Paul burde skrike til meg. (Innlysende: I virkeligheten gjør han det noen ganger. Lytter jeg?)
– Jeg burde ikke skrike til Paul.
– Jeg burde ikke skrike til meg selv.
(I tankene mine gjennomgår jeg igjen og igjen Pauls skriking? Hvem er mest barmhjertig, Paul som skrek en gang, eller meg selv, som spiller det igjen mer enn 100 ganger?)

Å omfavne virkeligheten

Når du har snudd overbevisningene rundt i dine svar på nummer 1 til 5 på arbeidsskjemaet (og spurt om de kunne være like sanne eller sannere), skal du snu nummer 6 rundt ved å bruke «Jeg er villig til…» og «Jeg ser frem til…»

For eksempel, «Jeg vil aldri igjen oppleve å krangle med Paul» snus rundt til «Jeg er villig til å oppleve å krangle med Paul» og «Jeg ser frem til å oppleve å krangle med Paul». Hvorfor ville du se frem til det?

Nummer 6 handler om fullt og helt å ta imot alt i sinnet ditt og livet ditt uten redsel, og om å være åpen for virkeligheten. Hvis du opplever en krangel med Paul igjen – bra. Hvis det gjør vondt, kan du skrive ned tankene dine og utforske dem. Ubehagelige følelser er bare påminnelsen om at vi har knyttet oss til noe som kanskje ikke er sant for oss. De lar oss få vite når tiden er inne til å gjøre The Work.

Før du kan se din fiende som en venn er ikke ditt Work ferdig. Det betyr ikke at du behøver å invitere ham til middag. Vennskap er en indre opplevelse. Du ser ham kanskje aldri igjen, det kan til og med hende at du skiller deg fra ham, men når du tenker på ham – opplever du da stress eller fred?

Det er min erfaring at det er nok med en person for å kunne ha et vellykket forhold. Jeg liker å si at jeg har et perfekt ekteskap, og jeg kan ikke riktig vite hva slag ekteskap mannen min har (selv om han forteller meg at han også er lykkelig).

Vanlige spørsmål

Jeg har vanskeligheter med å skrive om andre. Kan jeg skrive om meg selv?
Hvis du vil bli kjent med deg selv, foreslår jeg at du skriver om en annen person. Rett The Work utad i starten, og du vil komme til å forstå at alt utenfor deg selv er en direkte refleksjon av din måte å tenke på. Det handler kun om deg. De fleste av oss har rettet kritikken og fordømmelsen vår mot oss selv i årevis, og det har ikke løst noe ennå. Når du kritiserer en annen, kan du utforske og snu det rundt (det utsagnet du utforsker). Dette er den raske veien til forståelse og selvrealisering.

Det er ekstremt vanskelig å dømme seg selv. Noen av oss er veldig knyttet til våre identifikasjoner; våre ideer om oss selv – hvordan vi skal se ut, hvordan vi skal føle, hva vi burde eller ikke burde gjøre – er så sterke at vi kanskje ikke er i stand til å svare ærlig på de fire spørsmålene og helomvendingene. Hvis du er ny i The Work og føler at du er nødt til å dømme deg selv, så ring til Gjør The Work-telefonen og få en fasilitator til å lede deg gjennom arbeidsskjemaet ditt.

Må jeg skrive? Kan jeg ikke bare stille spørsmålene og snu det rundt i hodet når jeg har et problem?
Sinnets jobb er å ha rett, og det kan rettferdiggjøre seg selv raskere enn lysets hastighet. Stopp den delen av tankene dine som er kilden til frykten din, sinnet ditt, sorgen din eller motviljen mot å skrive det ned. Så snart tankene er stoppet på arket er de mye lettere å utforske. Til slutt vil The Work begynne å virke i deg automatisk uten at du skriver.

Hva om jeg ikke har problemer i forhold til mennesker? Kan jeg skrive om ting som kroppen min?
Ja. Gjør The Work på ethvert emne som gir deg stress. Etter hvert som du blir fortrolig med de fire spørsmålene og helomvendingen kan du velge emner som kroppen, sykdom, karriere, ja til og med Gud. Bruk ganske enkelt ”mine tanker” i stedet for emnet når du snur tanken rundt.

Eksempel: ”Kroppen min burde være sterk, sunn og fleksibel” blir til ”Tankene mine burde være sterke, sunne og fleksible”.

Er det ikke det du egentlig ønsker deg – et balansert, sunt sinn? Har en syk kropp noen gang vært problemet, eller er det tankene om kroppen som skaper problemet? Utforsk det. La legen ta seg av kroppen din, mens du tar deg av tankene dine. Jeg har en venn som ikke kan bevege kroppen sin, og han elsker livet. Frihet krever ikke en frisk kropp. Frigjør sinnet ditt.

Jeg har hørt deg si at du elsker virkeligheten. Hva med krig og voldtekt og alle de grusomme tingene i verden? Overser du bare det uten videre?
Akkurat det motsatte. Jeg legger merke til at hvis jeg tror at det ikke burde eksistere, når det rent faktisk eksisterer, så lider jeg. Kan jeg stoppe krigen inni meg selv? Kan jeg holde opp med å voldta meg selv og andre med mine mishandlende tanker og handlinger? Hvis ikke, opprettholder jeg det jeg ikke vil skal skje i verden i meg selv. Jeg begynner med å få slutt på min egen lidelse, min egen krig. Det er et helt livs arbeid.

Så det du sier er at jeg bare burde akseptere virkeligheten som den er, og ikke kjempe imot den. Stemmer det?
The Work sier ikke hva noen burde eller ikke burde gjøre. Vi bare spør Hva er virkningen av å argumentere med virkeligheten? Hvordan føles det? Når vi gjør The Work, utforsker vi årsaken og virkningen av å tro på smertefulle tanker, og i den utforskingen finner vi friheten vår. Å si at vi ikke burde kjempe imot virkeligheten er å legge til en ny historie til alle de andre, enda en filosofi eller religion. Det har aldri noensinne virket.

Jeg tror ikke på Gud. Kan jeg likevel ha nytte av The Work?
Ja. Ateist, agnostiker, kristen, jøde, muslim, buddhist, hindu, hedensk – vi har alle én ting til felles: Vi ønsker lykke og fred. Hvis du er trøtt av å lide, inviterer jeg deg til å gjøre The Work.

Er det en måte jeg kan gå dypere med The Work?
Jeg sier ofte: Hvis du virkelig vil være fri, skal du gjøre The Work til frokost. Til lunsj. Til middag. Jo mer du utforsker, jo mer vil The Work virke i deg. Det er noen som ønsker å gjøre The Work i et organisert program. Til dem tilbyr jeg The Work-skolen, en intens og livsendrende reise gjennom ditt eget sinn med oppfølging og et flott støttesystem.

Jeg forstår utforskingsprosessen rent intellektuelt, men jeg føler ikke helt at det er noe som forandrer seg når jeg gjør The Work. Hva gjør jeg feil?
Hvis du svarer overfladisk på spørsmålene med ditt tenkende sinn, vil prosessen etterlate deg med en følelse av å være uten forbindelse. Prøv å stille spørsmålene og gå dypere. Kanskje er du nødt til å stille spørsmålene et par ganger for å bevare fokus, men mens du øver deg vil et svar langsomt komme til deg. Når svaret kommer innenfra, vil erkjennelser (og forandringer) følge naturlig.

Jeg har brukt helomvendingen hver gang jeg har kritisert noen, og på en måte gjør det ikke annet enn å få meg til å bli deprimert og forvirret. Hva skjer her? 
Hvis du kun snur tankene dine rundt, blir prosessen intellektuell og uten særlig verdi. Invitasjonen er å gå dypere enn intellektet. Spørsmålene virker som sonder som søker dypt ned i sinnet og bringer erkjennelser til overflaten. Still spørsmålet og vent. Når svaret først har vist seg, kan du snu tanken rundt. Ditt overflatesinn møter ditt dypere sinn (det jeg kaller hjerte), og helomvendingene føles som ekte oppdagelser.

Finnes det alltid en helomvending? Hva hvis jeg har problemer med å finne en?
Snu utsagnet rundt til det motsatte, til deg selv og til den andre. Noen ganger vil du finne flere helomvendinger, andre ganger færre. Når du jobber med et objekt som din fysiske kropp, snu det rundt til det motsatte og også til «mine tanker» eller «min tenkemåte» – for eksempel, «Kroppen min er usunn» kan snus rundt til «Min tenkemåte er usunn». Og finn eksempler (minst tre hvor det er mulig) til hver helomvending hvor den er like sann eller sannere.

The Work virker ikke på meg. Hvorfor ikke?
I det øyeblikket du lar være å svare på spørsmålene og begynner å rettferdiggjøre eller forsvare den tanken du utforsker, slutter The Work å virke. I det øyeblikket bruker du den håpløse metoden som mennesket har benyttet siden begynnelsen av det menneskelige sinn. Når du begynner å rettferdiggjøre eller forsvare din posisjon eller gå inn i historien din, legg bare merke til hva du gjør, og vend tilbake til utforskingen. Sinnets krig med seg selv en den gamle måten å være på. Hvis du ikke kan stoppe krigen i deg selv, kan du heller ikke stoppe krigen utenfor deg. Velkommen til den nye måten. Velkommen til fred.

Jeg har prøvd å finne en terapeut i mitt nærområde som har en filosofi som er i overensstemmelse med Byron Katies. Hvordan finner jeg en?
Gå til thework.com, klikk på Facilitators og se etter en Certified Facilitator i nærheten av der du bor. Noen fasilitatorer er terapeuter, psykiatere, psykologer eller andre helsearbeidere, og de er glimrende fasilitatorer i The Work, opplært av Byron Katie personlig. De kan treffes pr. telefon, e-post, via Skype og ved direkte oppmøte. Vi i BKI er her for å hjelpe deg. Hvis du benytter deg av en av dem, så vær vennlig å sende dine anbefalinger, klager og/eller erfaringer til certification@instituteforthework.com. Din frihet, helse og lykke er vårt anliggende.

Materiell

Her kan du finne en liste over materiell relatert til The Work.

Tap av en kjær person (med norske undertekster)
Bitterhet og sjalusi (med norske undertekster)
Trenger jeg din kjærlighet?
Elsk det som er

Gjør The Work-telefonen

Ring og gjør The Work med våre erfarne fasilitatorer.

Nedlastinger


Newsletter Sign-Up
 • Please enter the code.
 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.