Kdo bi bil/a brez svoje zgodbe?

O Byron Katie

Byron Katie, ustanoviteljica Dela (The Work) ima eno samo nalogo: učiti ljudi, kako lahko naredijo konec svojemu trpljenju. Ljudi vodi skozi vpliven proces samoizpraševanja, imenovan Delo, preko katerega ljudje prepoznajo svoja ustaljena stresna prepričanja o življenju, o drugih ljudeh in o sebi, jih radikalno predrugačijo in s tem za vedno spremenijo svoje življenje.

Delo temelji na osebni izkušnji Byron Katie o pojavu in prekinitvi trpljenja. Delo je osupljivo enostaven proces, ki je dostopen ljudem ne glede na njihovo starost ali ozadje; ne zahteva nič več kot svinčnik, papir in odprt um.

S pomočjo omenjenega procesa se vsak lahko nauči slediti nesreči do samega izvora in jo na tem mestu tudi opustiti. Katie (kot jo vsi kličejo) nam ne pokaže le tega, da vsi problemi izvirajo iz našega mišljenja; ponudi nam tudi orodje, da odpremo lasten um in se osvobodimo.

Katie je avtorica treh uspešnic:

  • Ljubiti življenje takšno kot je: Štiri vprašanja, ki vam lahko spremenijo življenje (Loving What Is) (s Stephen Mitchell)
  • Potrebujem tvojo ljubezen—je to res?: Kako lahko prenehate iskati ljubezen, potrditve in odobravanja in jih namesto tega končno najti (I Need Your Love—Is That True?) (s Michael Katz), in nedavno izdana
  • Tisoč imen za radost: Živeti skladno z vsem, kar je (A Thousand Names for Joy) (s Stephen Mitchell).
  • Njena najnovejša knjiga je Izprašaj svoje misli, spremeni svet: Citati Byron Katie (Question Your Thinking, Change Your World).

Kako se je Delo začelo

Byron Katie je v svojih zgodnjih tridesetih postala resno depresivna. Skoraj desetletje so jo pestili hud stres, jeza, samomorilne misli; zadnji dve leti tega obdobja velikokrat ni bila sposobna zapustiti svoje spalnice.

Potem pa je nekega februarskega jutra 1986 prišla do spoznanja, ki ji je spremenilo življenje. To doživetje ima vrsto poimenovanj. Katie ji pravi »prebujenje v resničnost«.

O tistem trenutku brezčasnosti pravi:

Razumela sem, da sem trpela, kadarkoli sem verjela svojim mislim. Ko pa jim nisem verjela, je trpljenje prenehalo. In spoznala sem, da je to resnica za vsakega človeka. Svoboda je tako zelo enostavna. Spoznala sem, da trpljenje sami izberemo. V sebi sem prepoznala radost, ki ni nikdar izginila, niti za trenutek. Ta radost je v vsakem od nas, vedno.

Spoznala je, da tisto, kar je povzročalo njeno depresijo, ni bil svet okrog nje, ampak njena prepričanja, ki jih je imela o svetu. Namesto brezupnih poskusov, da bi spremenila svet v skladu s svojimi stališči, je izprašala (preverila) svoje misli. Ko je prepoznala resničnost, je izkusila nepojmljivo svobodo in radost. Tako je postala poprej samomorilna ženska nenadoma izpolnjena z ljubeznijo do vsega, kar življenje prinaša.

Proces samoizpraševanja imenovano Delo se ni razvilo iz omenjene izkušnje, ampak se je prebudilo v Katie tistega februarskega jutra. Prvi ljudje, ki so opravili Delo, so poročali o svojih življenjskih spremembah, in Katie je kmalu začela prejemati povabila, naj začne proces učiti v javnosti.

Od leta 1986 je Delo predstavila sto tisočim ljudem po vsem svetu, in sicer na prostovoljnih javnih srečanjih, v zaporih, bolnicah, cerkvah, organizacijah, univerzah, šolah, na sobotnih in nedeljskih delavnicah ter v svoji fantastični 9-dnevni Šoli Dela.

Kontakt

Za sporočila Byron Katie kliknite tukaj.

Newsletter Sign-Up
  • Please enter the code.
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.