Kdo bi bil/a brez svoje zgodbe?

Kaj je Delo? 

Delo Byron Katie (The Work of Byron Katie) je enostaven, a učinkovit proces samospraševanja, ki te nauči prepoznati in raziskatistresne misli, ki povzročajo vse trpljenje na svetu. Je način razumevanja lastnih bolečin in jasnega reševanja lastnih problemov.

Ljudje, ki redno izvajajo Delo, poročajo o rezultatih, ki spremenijo življenje

 • Blaženje depresije: Poiščite rešitev in celo srečo v situacijah, ki so vas poprej hromile.
 • Zmanjšanje stresa: Naučite se živeti z manjšim občutkom utesnjenosti ali strahu.
 • Izboljšanje odnosov: Doživite globljo povezavo in intimnost s svojim partnerjem, starši, z otroki, s prijatelji in s samim seboj.
 • Manj jeze: Razumite, kaj v vas izzove jezo, zamero in postanite manj, reaktivni, redkeje in z manj silovitosti.
 • Boljša bistrost uma: Živite in delajte pametneje in učinkoviteje – z večjo mero verodostojnosti.
 • Več energije: Občutite stalno živahnost in dobropočutje.
 • Več miru: Spoznajte, kako lahko postanete »ljubitelj tega, kar je«.

Kako delati Delo

Enostavna pot do Dela je opisana spodaj:

1

Sodi svojega bližnjega

Tisoče let so nam govorili, naj ne sodimo, pa to še vedno počnemo ves čas—kako bi se morali obnašati naši prijatelji, koga naj imajo radi naši otroci, kako bi morali čutiti, ravnati ali govoriti naši starši. Namesto da bi izpodrinili te sodbe, jih v Delu raje uporabimo, kot izhodiščno točko samospoznanja. Ko dovolimo obsojajočemu umu, da zaživi na papirju, skozi zrcalo našega neposrednega okolja odkrijemo tisto, česar doslej še nismo prepoznali o sebi.

Izpolni Delovni list Sodi svojega bližnjega: prevzemi tukaj.

 

2

Zastavi si štiri vprašanja

Razišči vsako svojo izjavo na Delovnem listu Sodi svojega bližnjega s pomočjo vprašanj in preobrata ki sledi spodaj. Delo je meditacija. Gre za zavedanje in ne za poizkus spremembe tvojih misli. Postavi vprašanje, vzemi si čas, poglobi se vase in počakaj, da se pojavijo globlji odgovori. 

V najbolj osnovni obliki Delo vsebuje štiri vprašanja in preobrat. Na primer: prva misel, ki jo boš verjetno raziskal, je »Pavle me ne posluša«. Poišči osebo v svojem življenju, za katero si mislil enako. (ime) me ne posluša:

 1. Ali je res?
 2. Ali lahko absolutno veš, da je res?
 3. Kako reagiraš, kaj se zgodi, ko verjameš tej misli?
 4. Kdo bi bil/a brez te misli?

Potem preobrni (misel, ki jo raziskuješ) in ne pozabi najti treh izvirnih primerov za vsak preobrat.

3

Preobrat

Potem ko si raziskal svojo trditev s pomočjo štirih vprašanj, si pripravljen na preobrat (misli, ki jo raziskuješ).

Vsak preobrat je priložnost, da izkusiš nasprotje svoje prvotne misli in ugotoviš, kaj je tebi in osebi, ki si jo sodil – skupnega (v čem sta enaki).

Trditev se lahko obrne v svoje nasprotje, v odnosu do drugega in do sebe (in včasih do »lastnih misli«, kjer to pride v poštev). Poišči najmanj tri izvirne primere v svojem življenju, kjer vsak preobrat ustreza resnici.

Na primer, »Pavle me ne razume« se lahko obrne v »Pavle me razume.« Naslednji preobrat je »Jaz ne razumem Pavleta.« In tretji »Sam sebe ne razumem.«

Bodi kreativen spreobrati. Preobrati so odkritja, ki ti pokažejo doslej nepoznane vidike samega sebe, ki so lasten odsev skozi druge. Ko najdeš preobrat, se poglobi vase in ga občuti. Poišči najmanj tri izvirne primere v svojem življenju, kjer preobrat ustreza resnici.Ko sem začela doživljati lastne preobrate, sem opazila, da sem bila jaz vse tisto, kar sem prej rekla tebi. Ti si bil zgolj moja projekcija. Namesto da bi poskušala spreminjati svet okrog sebe (to mi ni uspevalo samo 43 let), zdaj lahko zapišem misli na papir, jih raziščem – obrnem in ugotovim, da sem jaz vse tisto, kar sem mislila, da si ti. V trenutku, ko menim, da si sebičen, sem sebična jaz (ker odločam o tem, kakšen bi moral biti ti). V trenutku, ko menim, da si neprijazen, sem sama neprijazna. Če pomislim, da ne bi smel biti tak bojevitež, se v mislih sama borim proti tebi.

Preobrati so tvoj recept za srečo. Sam moraš živeti zdravilo, ki ga predpisuješ drugim. Svet čaka na eno samo osebo, ki bo zaživela po tem receptu. Ti si tista oseba.

Primeri preobratov

Še nekaj primerov preobratov:

»Moral bi me razumeti« postane:
– Ni treba, da me razume. (To je resnica.)
– Morala bi ga razumeti.
– Morala bi razumeti sebe.

»Biti mora prijazen z mano« postane:
– Ni treba, da je prijazen z mano.
– Do njega moram biti prijazna (Ali lahko to živim?)
– Do sebe moram biti prijazna.

»Neljubeč je do mene« postane:
– Ljubeč je do mene. (Kolikor zmore.)
– Jaz sem neljubeča do njega. (Lahko to ugotovim?)
– Neljubeča sem do sebe. ( Ko ne raziskujem svojih misli.)

»Pavle ne bi smel vpiti name« postane:
– Pavle bi moral vpiti name (Očitno: V resnici to včasih počne. Ali poslušam?)
– Jaz ne bi smela vpiti na Pavla.
– Ne bi smela vpiti sama nase.
(Ali si v mislih znova in znova ponavljam Pavletvo vpitje? Kdo je bolj usmiljen? Pavle, ki je zavpil enkrat ali jaz, ki si stokrat ponovim isto?)

Sprejeti resničnost

Zdaj ko si preobrnil sodbe v odgovorih od številke 1 do 5 na Delovnem listu (in preveril, če so resnični ali bolj resnični) preobrni številko 6, tako da začneš s »Pripravljen sem…« ali »Veselim se …«

Primer: »Nikdar več se nočem prepirati s Pavlom« postane »Pripravljena sem se spreti s Pavlom« in »Veselim se prepira s Pavlom.« Zakaj bi se tega veselila?

Število 6 se nanaša na popolno sprejemanje uma in življenjabrez strahu, tako da ostanemo odprti za resničnost. Če se spreš s Pavlom, dobro. Če te to boli, lahko zapišeš svoje misli na papir in jih raziščeš. Neprijetni občutki nas samo spomnijo na dejstvo, da smo se navezali na nekaj, kar morda ni naša resnica. Povejo nam, da je čas za Delo.

Dokler ne moreš videti sovražnika kot prijatelja, tvoje Delo ni opravljeno. To ne pomeni, da ga povabiš na večerjo. Prijateljstvo je notranja izkušnja. Morda ga nikdar več ne boš srečala, morda se boš ločila. A ko razmišljaš o njem – občutiš stres ali mir?

Po lastnih izkušnjah je za uspešen odnos potrebna le ena oseba. Rada povem, da imam popoln zakon in res ne vem, kakšen zakon ima moj mož (čeprav pravi, da je tudi on srečen).

Pogosta vprašanja

Težko pišem o drugih. Vem, da je problem v meni. Zakaj ne morem pisati o sebi? 
Če hočeš spoznati sebe, piši o nekom drugem. Začni z Delom zunaj sebe in ugotovila boš, da je vse zunaj tebe odsev tvojega razmišljanja. Samo zate gre. Večina od nas je dolga leta vso kritiko in sodbe usmerjala proti sebi, pa se nič ni rešilo. Ko sodiš nekoga drugega, o tem razmisli in naredi preobrat (preobrni misel, ki jo raziskuješ).

Izjemo težko je soditi sebe. Nekateri smo močno poistoveteni z idejami o tem, kakšnega videza bi morali biti, kako bi morali čutiti, kaj bi morali oz. česa ne bi smeli početi, in zato nismo sposobni preprosto in iskreno odgovoriti na štiri vprašanja ter narediti preobrata. Če še nisi dobro seznanjen z Delom in meniš, da moraš soditi sebe, pokliči po telefonu, da ti pomagamo skozi Delovni list.

Ali moram zapisovati? Ne zadostuje, če si zastavim vprašanja in jih preobrnem v mislih, ko se ukvarjam z določeno težavo?
Naloga uma je, da ima prav in samega sebe zagovarja s hitrostjo, večjo od svetlobne. Zaustavi tiste misli, ki so izvor tvojega strahu, skrbi, jeze, žalosti in upiranja, tako da jih preneseš na papir. Potem ko se um zaustavi na papirju, je veliko lažje raziskovati. Sčasoma bo Delo opravilo svoj posel asamodejno, brez pisanja.

Kaj pa če nimam problemov z ljudmi? Ali lahko pišem o stvareh, npr. o svojem telesu?
Seveda. Delo učinkuje na kateremkoli področju, ki je stresno. Ko ti štiri vprašanja in preobrat postanejo dovolj domači, lahko izbereš temo – telo, bolezen, kariera, ali celo Boga. Namesto osebe enostavno uporabiš »moje razmišljanje«, ko spreobračaš misli.

Primer: »Moje telo bi moralo biti močno, zdravo in gibčno.« postane »Moje mišljenje bi moralo biti močno, zdravi in gibčno.«

Kaj ni to tisto kar želiš – uravnotežen, zdrav um? Ali je bolno telo kdajkoli problem ali pa je tvoj um tisti, ki ustvarja probleme? Razmisli. Naj tvoj zdravnik poskrbi za bolno telo, ti pa poskrbi za svoj um. Imam prijatelja, ki se ne more premikati, a ljubi življenje. Svoboda ne zahteva zdravega telesa. Osvobodi svoj um.

Praviš, da si ljubiteljica resničnosti. Kaj pa vojne, posilstva, in grozodejstva v svetu? Ali to opravičuješ?
Ravno nasprotno. Trpim, če menim, da ne bi smele obstajati, pa v resnici obstajajo. Ali lahko končam vsaj vojno v sebi? Ali lahko neham posiljevati in zlorabljati druge s svojimi mislimi in dejanji? Drugače nadaljujem vse te stvari znotraj sebe, ob enem pa hočem, da se končajo v svetu. Začnem tako, da končam svoje lastno trpljenje, svojo vojno. To je življenjsko Delo.

Torej praviš, naj sprejmem resničnost tako, kot je, in se neham prepirati z njo. Je tako? 
Delo ne pravi, kaj bi kdo moral ali ne smel. Enostavno vprašamo: Kaj prinese sprtost z resničnostjo? Kako to občutimo? Delo razišče vzrok in posledico navezanosti na bolečo misel; tako raziskovanje pa nam prinese svobodo. Če zgolj rečemo, da ne smemo biti sprti z resničnostjo, dodamo le še eno zgodbo, novo filozofijo ali religijo. To še nikoli ni delovalo.

Ne verjamem v Boga. Ali mi Delo še vedno lahko koristi?
Da. Ateist, gnostik, kristjan, jud, musliman, budist, hindujec, pogan – vsem nam je skupna ena stvar. Želimo mir in srečo. Če si naveličan trpljenja, te vabim k Delu.

Ali obstaja način, da se še bolj poglobim v Delo?
Pogosto rečem, če hočeš biti zares svoboden, si privošči Delo za zajtrk. Za kosilo. Za večerjo. Bolj ko raziskuješ, bolj te Delo »obdela«. Nekaterim ljudem je ljubše, da delajo Delo v sklopu organiziranega programa, zato ponujam Šolo Dela, intenzivno potovanje skozi um, ki prinaša življenjske spremembe in ki sloni na močni podpori in nadaljnji pomoči.

Raziskovanje sicer umsko razumem, a ne čutim nobenih sprememb. Kaj sem storil narobe?
Če na vprašanja odgovoriš površno z razmišljajočim umom, se s procesom ne boš čutil povezan. Poskušaj zastaviti vprašanja in se poglobiti. Morda boš moral nekajkrat ponoviti vprašanje, da boš ohranil zbranost, a vaja bo počasi prinesla. Ko pride odgovor iz tvoje notranjosti, se spoznanje (sprememba) zgodi sama po sebi.

Misli preobrnem vsakič, ko sodim, a pri tem nisem upešen. Zato postanem depresiven in zmeden. Kaj se dogaja?
Enostavno spreobračanje mislije zgolj intelektualen proces in nima pomena. Povabljeni smo v področje onkraj uma. Vprašanja so poizkusi, da bi se poglobili v um, s katerimi bi na površje prišla nova spoznanja. Najprej si zastavi vprašanje in potem počakaj. Ko se pojavi odgovor, preobrni misel. Površinska zavest in globoka zavest (srce) se srečata in preobrat občutimo kot resnično odkritje.

Ali vedno obstaja preobrat misli? Kaj če se ne morem domisliti proobrata?
Trditev preobrni v njeno nasprotje, do sebe in do drugega. Včasih se boš domislil več preobratov, drugič manj. Ko se ukvarjaš s predmetom, npr. fizično rečjo, jo obrni v nasprotje ter v »moje misli«ali »moje mišljenje«. Recimo, »Moje telo je nezdravo«lahko preobrneš v»Moje mišljenje je nezdravo«. Za vsak preobrat poišči primere (najmanj tri, če je le mogoče), ko je preobrat enako resničen ali bolj resničen.

Delo pri meni ne učinkuje. Zakaj ne? 
V trenutku, ko prenehaš odgovarjati na vprašanja iskreno, ko um opravičuje ali brani prvotne trditve, ki jih raziskuješ, se Delo ustavi. To je brezupna metoda, ki jo ljudje uporabljajo že od nekdaj. Ko začneš braniti in opravičevati svojo zgodbo, to ugotovi in se vrni k raziskovanju. Vojna uma s samim seboj je star način. Če lahko prenehaš notranjo vojno, lahko ustaviš vojno zunaj. Dobrodošli v novem načinu Dela. Dobrodošli v mir.

V domačem kraju poskušam najti terapevta s podobnimi nazori, kot jih ima Byron Katie. Kako ga lahko najdem?
Obišči thework.com, klikni na Facilitators, in poišči Asistenta za Delo v domačem kraju. Nekateri izvajalci so terapevti, psihiatri, psihologi in drugi zdravstveni delavci. Vsi so odlični asistenti Dela, ki jih je usposabljala sama Byron Katie. Dosegljivi so preko telefona, elektronske pošte, Skypa, in zasebnih srečanj. Pri BKI bomo z veseljem pomagali. Če boš našel koga izmed teh dobrih asistentov, pošlji svoje priporočilo, pritožbe in/ali opis izkušnje na naslov certification@instituteforthework.com. Tvoja svobda, zdravje in sreča so naša skrb.

Viri

Seznam virov vezanih na Delo je na voljo tukaj.

Newsletter Sign-Up
 • Please enter the code.
 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.