Vem skulle du vara utan din berättelse?

Vad är The Work?

The Work är en enkel och ändå kraftfull undersökningsprocess som lär dig att identifiera och undersöka tankarna som orsakar allt lidande i världen. Det är ett sätt att förstå vad som gör dig illa, och att ta itu med orsaken till dina problem utifrån ett klart sinne.

Människor som gör The Work kontinuerligt berättar ofta om:

 • lindring av depression: upptäck lösningar, rent av lycka, i situationer som tidigare varit dränerande.
 • minskad stress: lär dig att leva med mindre ångest eller rädsla.
 • förbättrade relationer: upplev djupare samhörighet och närhet med din partner, dina föräldrar, dina barn, dina vänner och dig själv.
 • dämpad ilska: förstå vad som gör dig arg och stött, och bli mindre reaktiv, mer sällan, med mindre intensitet.
 • ökad mental klarhet: lev och arbeta mer intelligent och effektivt, med integritet.
 • mer energi: upplev en ny känsla av energiflöde och välmående.
 • större frid: upptäck hur du kan “älska livet som det är”.

Så gör du The Work

Det enklaste sättet att göra The Work beskrivs nedan:

1

Döm din nästa

I tusentals år har vi fått höra att vi inte ska döma, men låt oss vara ärliga, vi gör det ändå ständigt. Sanningen är att vi alla har dömande tankar som snurrar i huvudet. Genom The Work har vi äntligen tillåtelse att låta dessa dömande tankar tala ut, eller till och med skrika ut, på papper. Vi kan få upptäcka att till och med de mest obehagliga tankarna kan mötas med ovillkorlig kärlek.

Fyll i ett Döm din nästa-formulär. Du kan ladda ner ett här.

2

De fyra frågorna

Undersök varje påstående på ditt Döm din nästa-formulär med hjälp av de fyra frågorna och vändningarna nedan. The Work är meditation. Det handlar om att öppna upp för ditt hjärta, inte om att försöka ändra dina tankar. Ställ frågorna, gå inåt, och vänta på att de djupare svaren ska komma upp till ytan.

I sin mest grundläggande form består The Work av fyra frågor och en vändning. Till exempel, ditt påstående kan vara “[Namn] lyssnar inte på mig.” Hitta någon i ditt liv som du haft denna tanke om, ta påståendet och ställ det mot The Works fyra frågor och vändning.

 1. Är det sant?
 2. Kan du helt säkert veta att det är sant?
 3. Hur reagerar du, vad händer, när du tror på tanken?
 4. Vem skulle du vara utan tanken?

Vänd på tanken. Hitta sedan minst tre specifika och genuina exempel på hur varje vändning är sann för dig i den situationen.

3

Vänd på tanken

Efter att du har undersökt ditt påstående med hjälp av de fyra frågorna, är du redo att vända på tanken du ifrågasätter.

Varje vändning är ett tillfälle att uppleva motsatsen till vad du trodde från början.

Ett påstående kan vändas till dig själv, till den andra och till sin motsats (och ibland till “mitt tänkande”, när det känns lämpligt). Hitta minst tre specifika och genuina exempel på hur varje vändning är sann i ditt liv, och ge dig sedan tiden och närvaron att känna dem på djupet.

Till exempel: “Paul förstår inte mig” vänds till “Jag förstår inte mig”. Hitta minst tre specifika och genuina exempel på tillfällen då du inte har förstått dig själv.

En annan vändning är “Jag förstår inte Paul”. Slappna av, blunda och bevittna med ett öppet sinne bilderna och känslorna inom dig som börjar visa dig, exempel efter exempel, på var du inte har förstått Paul. Var mycket varsam och grundlig.

En tredje vändning är “Paul förstår mig”. Var stilla och bevittna medan ditt sinne avslöjar exempel för dig på hur denna vändning är sann. De exemplen kan se ut så här:

 1. Han förstår att när jag är arg kommer jag alltid över det.
 2. Han förstod mig i förra veckan när han skrattade åt skämtet jag berättade för honom.
 3. Han förstod mig igår när jag sa till honom att jag verkligen behövde komma bort med mina vänner. Han stannade till och med hemma med barnen.

När jag började leva mina vändningar märkte jag att jag var allt det jag kallade dig. Du var bara min projektion. Nu, istället för att försöka förändra världen runt omkring mig (det funkade inte, men bara i 43 år), kan jag fästa mina tankar på papper, undersöka dem, vända på dem, och se att jag är precis det jag trodde att du var. I den stunden som jag ser dig som självisk är jag självisk (genom att bestämma hur du borde vara). I stunden jag ser dig som ovänlig är jag ovänlig. Om jag tror att du borde sluta föra krig för jag krig mot dig i mitt inre.
– Byron Katie

Vändningarna är ditt recept på lycka. Lev den medicin du har skrivit ut för andra. Världen väntar på att bara en person ska leva budskapet. Du är den personen.

Exempel på vändningar

Här är några fler exempel på vändningar:

”Han borde förstå mig” vänds till:
– Jag borde förstå mig själv.
– Jag borde förstå honom.
– Han borde inte förstå mig.

”Han behöver vara snäll mot mig” vänds till:
– Jag behöver vara snäll mot mig.
– Jag behöver vara snäll mot honom.
– Han behöver inte vara snäll mot mig.

”Han är kärlekslös mot mig” vänds till:
– Jag är kärlekslös mot mig själv.
– Jag är kärlekslös mot honom.
– Han är kärleksfull mot mig.

”Paul borde inte skrika åt mig” vänds till:
– Jag borde inte skrika åt mig.
– Jag borde inte skrika åt Paul.
– Paul borde skrika åt mig.

Välkomna verkligheten

Efter att du har vänt på uppfattningarna i dina påståenden 1 till 5 på formuläret (och hittat minst tre exempel för varje vändning), vänd på påstående 6 med hjälp av ”Jag är villig …” och ”Jag ser fram emot …”

Till exempel, “Jag vill aldrig uppleva ett gräl med Paul” vänds till “Jag är villig att uppleva ett gräl med Paul” och “Jag ser fram emot att uppleva ett gräl med Paul”. Varför skulle du se fram emot det?

Nummer 6 handlar om att fullt ut välkomna allt i livet utan rädsla, och att alltid vara öppen för verkligheten. Om du upplever ett gräl med Paul igen, bra. Om det gör ont, ladda ner ett nytt Döm din nästa-formulär och undersök tankarna du inte har sett in i djupt nog. Obekväma känslor är bara påminnelser om att vi fäst oss vid något som kanske inte är sant för oss. De låter oss veta att det är dags att identifiera de stressande tankarna och göra The Work.

Till dess du kan se fienden som en vän är ditt Work inte färdigt. Det betyder inte att du måste bjuda hem honom på middag. Vänskap är en inre upplevelse. Du kanske aldrig träffar honom igen, du kanske till och med skiljer dig från honom, men upplever du stress eller frid när du tänker på honom?

Min erfarenhet är att det bara krävs en person för att ha en lyckad relation. Jag brukar säga att jag har ett perfekt äktenskap och jag kan egentligen inte veta vad för slags äktenskap min man har (fast han säger att han också är lycklig).

Frågor och svar

Jag har svårt för att skriva om andra. Jag vet att det är jag som är problemet. Varför kan jag inte skriva om mig själv? 
Om du vill lära känna dig själv, skriv om någon annan. Rikta The Work utåt i början, så kan du upptäcka att allt runtomkring dig är en direkt avspegling av ditt tänkande. Det handlar om dig, alltihop. De flesta av oss har kritiserat och dömt oss själva i åratal, men det har fortfarande inte löst några problem. Att döma andra, undersöka det och vända på tankarna är den snabbaste vägen till förståelse och självinsikt.

Det är oerhört svårt att döma sig själv. En del av oss har investerat stort i hur vi identifierar oss själva; våra idéer om oss själva – hur vi borde se ut, hur vi borde känna, vad vi borde och inte borde göra – är så starka att vi kanske inte kan besvara de fyra frågorna och vändningarna ärligt. Om du är ny i The Work och känner att du måste döma dig själv, ring gärna Gör The Work-hjälplinjen och be en erfaren handledare om hjälp att gå igenom ditt formulär tillsammans med dig.

Måste jag skriva? Kan jag inte bara ställa frågorna och vända på det i huvudet när jag har ett problem?
Sinnets jobb är att ha rätt, och det kan rättfärdiga sig själv snabbare än ljusets hastighet. Stanna upp den del av ditt tänkande som är källan till din rädsla, ilska, sorg eller förargelse genom att föra över det på papper. När tankarna väl kommit på pränt är det mycket lättare att undersöka dem. Så småningom börjar The Work lösa upp dina tankar automatiskt utan att du skriver.

Men om jag inte har några problem med människor? Kan jag skriva om andra saker, min kropp till exempel? 
Ja. Använd The Work på vad som än stressar dig. När du blir mer bekant med de fyra frågorna och vändningen kan du välja ämnen som kroppen, sjukdom, jobbet eller till och med Gud. Byt sedan helt enkelt ut ämnet du skrivit om med “mitt tänkande” när du gör vändningarna.

Exempel: ”Min kropp borde vara stark, frisk och rörlig” blir ”Mitt tänkande borde vara starkt, friskt och rörligt.”

Är det inte det du egentligen vill ha – ett balanserat, sunt sinne? Har en sjuk kropp någonsin varit ett problem, eller är det dina tankar om kroppen som skapar problemen? Undersök. Låt läkaren ta hand om kroppen medan du tar hand om dina tankar. Jag har en vän som inte kan röra sig, men han älskar livet. Hälsa är ingen förutsättning för frihet. Befria tankarna.

Jag har hört dig säga att du älskar verkligheten. Men krig och våldtäkt och allt hemskt som sker i världen då? Gör du ursäkter för det?
Snarare tvärtom. Jag har märkt att om jag tror att det inte borde existera när det existerar, lider jag. Kan jag bara avsluta det krig som pågår inom mig? Kan jag sluta våldta mig själv och andra med mina skymfande tankar och handlingar? Annars fortsätter jag själv med just det som jag vill ska upphöra i världen. Jag börjar med att avsluta mitt eget lidande, mitt eget krig. Det arbetet räcker en hel livstid.

Så du menar att jag bara borde acceptera verkligheten som den är och inte göra motstånd mot den? Stämmer det? 
The Work säger ingenting om vad någon borde eller inte borde göra. Vi frågar bara: Vad blir effekten när jag gör motstånd mot verkligheten? Hur känns det? The Work utforskar orsak och verkan när vi fixerar oss vid smärtsamma tankar, och genom själva undersökningen befrias vi. Att bara säga att vi inte borde göra motstånd mot verkligheten är bara ytterligare en berättelse, ytterligare en filosofi eller religion. Det har aldrig någonsin fungerat.

Jag tror inte på Gud. Kan jag ändå ha nytta av The Work?
Ja. Ateist, agnostiker, kristen, jude, muslim, buddhist, hindu, hedning – alla har vi en sak gemensamt: vi vill ha lycka och inre frid. Om du är trött på att lida så är du välkommen till The Work.

Finns det något sätt jag kan gå djupare med The Work?
Jag säger ofta att om du verkligen vill bli fri, ha The Work till frukost. Ha det till lunch. Ha det till middag. Ju fler tankar du undersöker, desto mer öppnas du upp. En del människor föredrar att göra The Work som del av ett organiserat program, så jag erbjuder Skolan för The Work, en intensiv och livsförändrande resa genom ditt eget sinne, med uppföljning och ett extraordinärt stödsystem.

Jag förstår undersökningsprocessen intellektuellt, men jag känner egentligen inte att något förändras när jag gör den. Vad är det jag missar?
Om du ställer frågorna ytligt med det tänkande sinnet, kommer processen att få dig att känna dig avstängd. Försök att ställa frågan och gå djupare. Du kan behöva ställa frågan några gånger för att förbli fokuserad, men efterhand som du övar detta, kommer ett svar sakta stiga upp till ytan. När svaret kommer från ditt inre följer insikterna (och förändringarna) naturligt.

Jag har använt vändningarna varje gång jag dömer, och på något sätt leder det ingen vart utan gör mig deprimerad och förvirrad. Vad är det som händer?
Att bara vända på tankarna gör att processen förblir intellektuell och har litet värde. Du uppmanas att gå bortom intellektet. Frågorna är som sonder som dyker ner i sinnet, och tar med sig djupare kunskap upp. Ställ frågorna först och vänta sedan. När svaren väl har kommit till ytan, gör då vändningarna. Det ytligare sinnet och det djupare sinnet (det jag kallar hjärtat) möts, och vändningarna känns som verkliga upptäckter.

Finns det alltid en vändning? Vad gör jag om jag har svårt att hitta en?
Vänd påståendet till sin motsats, till dig själv och till den andra. Ibland hittar du fler vändningar, ibland färre. När du har med ett objekt att göra, som den fysiska kroppen, vänd tanken till sin motsats och även till “mina tankar” eller “mitt tänkande”. Till exempel kan “Min kropp är ohälsosam” vändas till “Mitt tänkande är ohälsosamt”. Och med alla vändningar, hitta exempel (minst tre när det är möjligt) där vändningen är lika sann eller sannare.

The Work fungerar inte för mig. Varför inte? 
Från den stund då du slutar att ärligt svara på frågorna och börjar rättfärdiga eller försvara påståendet du undersöker, fungerar The Work inte längre. I den stunden använder du den hopplösa metod som människor använt från det mänskliga tänkandets begynnelse. När du börjar rättfärdiga eller försvara din ståndpunkt eller går in i en berättelse, lägg bara märke till vad du gör och återvänd till undersökningen igen. Sinnets krig med sig själv är det gamla sättet. Om du inte kan stoppa det inre kriget, kan du inte stoppa det yttre. Välkommen till det nya sättet. Välkommen till fred.

Jag har försökt hitta en terapeut där jag bor som har liknande filosofi som Byron Katie. Hur kan jag hitta någon? 
Vänligen besök thework.com/svenska, klicka på Certifierade handledare, och leta efter en Certifierad handledare nära dig. En del handledare är terapeuter, psykiatriker, psykologer och från andra vårdyrken, och alla är utmärkta handledare i The Work, tränade personligen av Byron Katie. De finns tillgängliga för telefonsamtal, e-post, Skype och privata sessioner på tu man hand. Vi på BKI står till din tjänst. Skulle du vara i kontakt med någon av dessa utmärkta handledare, skicka gärna dina rekommendationer, klagomål och/eller upplevelser till certification@instituteforthework.com. Din frihet, hälsa och lycka är vår angelägenhet.

Resurser

En lista på Work-relaterade resurser finns tillgängliga här.

Newsletter Sign-Up
 • Please enter the code.
 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.